Χαλάρωση και αναψυχή σε απόσταση αναπνοής από την Θεσσαλονίκη

Χαλάρωση και αναψυχή σε απόσταση αναπνοής από την Θεσσαλονίκη

Δυνατότητες χαλάρωσης και αναψυχής σε απόσταση αναπνοής από την πόλη προσφέρουν κοντινές αποδράσεις στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

Όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει και το κόστος της βενζίνης καθιστά ασύμφορη μια μακρινή μετακίνηση με το αυτοκίνητο, έδαφος φαίνεται να κερδίζουν οι εκδρομές που δεν απαιτούν χρόνους μεγαλύτερους των τριάντα λεπτών ή της μίας - το πολύ - ώρας.

Οι προτιμήσεις μπορεί να διαφέρουν κάθε φορά, ωστόσο η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης έχει να προσφέρει ποικιλία από εμπειρίες, είτε πρόκειται για βουνό, είτε για θάλασσα, είτε για σπήλαιο, είτε για ποτάμια, λίμνες και λιμνοθάλασσες, είτε ακόμη και για λουτρά. Με λίγο κόπο και καλή διάθεση, μεμονωμένα άτομα, παρέες, οικογένειες, τουρίστες και παιδιά μπορούν να απολαύσουν ένα τουριστικό προϊόν για το οποίο μπορεί να μην γίνεται συχνά λόγος, όμως έχει πολλά να προσφέρει σε όσους θέλουν να ξεφύγουν για λίγο από την καθημερινότητα.

Το περιοδικό «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ», σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης κατέγραψε κάποιους κοντινούς προορισμούς και σας τους προτείνει.

Με λεωφορείο, αυτοκίνητο ή ... καραβάκι

Θαλασσινό αεράκι, αίσθηση αλμύρας και την υπέροχη όψη της πόλης της Θεσσαλονίκης από την πλευρά της θάλασσας επιφυλάσσουν οι διαδρομές με τα καραβάκια που μεταφέρουν το καλοκαίρι τους επιβάτες σε μια διαδρομή στον Θερμαϊκό Κόλπο ανάμεσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τις κοντινές ακτές της Περαίας, των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας. Το ταξιδάκι αυτό μπορεί να επαναφέρει στη μνήμη των μεγαλυτέρων, εικόνες από τα φωταγωγημένα καραβάκια της δεκαετίας του ΄50, τη λοταρία και το κέρασμα στο πλοίο, τα καβούρια που σερβίρονταν στη λαδόκολλα στον Μπαξέ και τις ουρές των προσκυνητών που στα εννιάμερα της Παναγίας έσπευδαν να προσκυνήσουν στην εκκλησία της Νέας Μηχανιώνας. Για τους άλλους είναι πάντα διαθέσιμη μια εμπειρία καλοκαιρινού μπάνιου στις κοντινές παραλίες, είτε τις επισκεφθεί κανείς με καραβάκι, είτε με αυτοκίνητο ή λεωφορείο.

Γνωριμία με τα οικοσυστήματα

Για όσους, πάλι, θέλουν να συνδυάσουν το μπάνιο στη θάλασσα με μια γνωριμία με την ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα των πλούσιων θαλάσσιων οικοσυστημάτων της περιοχής, οι λιμνοθάλασσες της Επανομής και του Αγγελοχωρίου στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης προσφέρουν μία τέτοια δυνατότητα.

Από την άλλη πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου, τη δυτική, το εθνικό πάρκο Δέλτα Αξιού περιμένει να ξεναγήσει τον επισκέπτη σε ένα σύστημα προτεινόμενων διαδρομών και ποτάμιων εκβολών, ελών και λιμνοθαλασσών με πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών.

Στις εκβολές του Αξιού με τους ποταμούς Γαλλικό και Λουδία ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει το καταφύγιο των νεροβούβαλων ενώ στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου μπορεί να δει από κοντά τα υπέροχα ροζ φλαμίνγκο. Σε μικρή απόσταση από εκεί, στη Χαλάστρα βρίσκεται το μουσείο φυσικής ιστορίας του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα ενώ μπορεί κανείς να δει από κοντά τη διαδικασία συλλογής των μυδιών στα χαρακτηριστικά ξύλινα σπιτάκια των μυδοκαλλιεργητών.

Λουτρά κοντά ή μακριά

Ιαματικά λουτρά ή απλά βόλτα, πικ νικ, παιχνίδι και αναψυχή σε ένα καταπράσινο τοπίο είναι οι επιλογές του επισκέπτη των Λουτρών Λαγκαδά. Σε όσους δε, είναι διατεθειμένοι να κάνουν μια ωριαία διαδρομή, τα Λουτρά της Πικρολίμνης Κιλκίς προσφέρουν λασποθεραπεία, πηλοθεραπεία, υδροθεραπεία, φυσιοθεραπεία, μασαζοθερεαπεία και ποσιθεραπεία.

Για εμπειρίες βουνού

Την εμπιστοσύνη των Θεσσαλονικέων κερδίζει τα τελευταία χρόνια και το φράγμα της Θέρμης σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο που συνδυάζει το υδάτινο στοιχείο της τεχνητής λίμνης με το πλούσιο δάσος και το ξύλινο αναψυκτήριο που μοιάζει με καταφύγιο στο βουνό. Για εκείνους, άλλωστε, που μπορούν να οδηγήσουν λίγο παραπάνω, σε μια διαδρομή τουλάχιστον μίας ώρας, το δάσος του Ταξιάρχη στις νότιες και νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Χολομώντα και το δασικό μουσείο του πανεπιστημιακού δάσους προσφέρουν μια αίσθηση αλπικού τοπίου.

Τα σπήλαια του Αγίου Γεωργίου και των Πετραλώνων

Το παζλ των κοντινών αποδράσεων από τη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνουν οι επισκέψεις στα σπήλαια Αγίου Γεωργίου Κιλκίς και Πετραλώνων Χαλκιδικής. Οι διαδρομές είναι ωριαίες.

Σε ό,τι αφορά τις εμπειρίες που προσφέρονται στον επισκέπτη, το σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου διαθέτει σπάνιο διάκοσμο από κοραλλιογενές υλικό ενώ παρουσιάζει έντονο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον καθώς έχουν βρεθεί σε αυτό πάνω από τριακόσια δείγματα απολιθωμένων ζώων, ηλικίας μέχρι και 100.000 χρόνων. Διάσημο για το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο είναι το Σπήλαιο των Πετραλώνων που στην πάροδο των χρόνων έχει χρησιμεύσει ως καταφύγιο ανθρώπων και σαρκοβόρων ζώων.

Όποια και να είναι η τελική επιλογή του επισκέπτη, κάθε μια από τις προτεινόμενες αποδράσεις είναι ικανή να προσφέρει την αίσθηση της απόλυτης διαφυγής από το αστικό περιβάλλον και την καθημερινότητα στην πόλη.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του ΑΠΕ ΜΠΕ «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ»

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.