Διακοπές στους αλπικούς λειμώνες του Νυμφαίου

Ανάμεσα σε πλούσια δάση οξιάς και βελανιδιάς, τα οποία διαδέχονται ήρεμοι αλπικοί λειμώνες, είναι φωλιασμένο το αρχοντικό βλαχοχώρι Νυμφαίο, σε υψόμετρο 1.346 μ. στις πλαγιές του Βιτσίου.

 

Το Νυμφαίο, που έχει χαρακτηρισθεί «διατηρητέος παραδοσιακός ιστορικός οικισμός», αποτελεί έναν από τους πιο αυθεντικούς γραφικούς ορεινούς προορισμούς. Βρίσκεται στα νότια του νονού Φλώρινας, ανατολικά του όρους Βιτσίου, και απέχει από τη Θεσσαλονίκη, μέσω της Εγνατίας οδού, 160 χλμ.

nymfaio 0

Βόλτα στα πέτρινα γκαλντερίμια

Μια βόλτα στα πέτρινα σοκάκια, που διατρέχουν υπέροχα αρχοντικά, ένας ζεστός καφές δίπλα στο τζάκι ή και το παραδοσιακό φαγητό στις ατμοσφαιρικές ταβέρνες του χωριού αποτελούν πρόκληση. Οι ντόπιες συνταγές, κυρίως με βάση το κρέας, τα φρέσκα ζυμαρικά, το κυνήγι, αλλά και τα γλυκά κουταλιού απογειώνουν τη γεύση. Μπορείτε να αγοράσετε και ντόπια παραδοσιακά προϊόντα από τον Αστικό Συνεταιρισμό Γυναικών «Η Νύμφη». Το αυτοκίνητό σας θα το αφήσετε υποχρεωτικά έξω από τον οικισμό, γι' αυτό ετοιμαστείτε για περπάτημα...

Στον «Αρκτούρο»

Οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείτε τον «Αρκτούρο» (το όνομά του σημαίνει «φύλακας της άρκτου») που ιδρύθηκε το 1992 από τον Γιάννη Μπουτάρη.

Σκοπός της λειτουργίας του είναι να αποτελέσει καταφύγιο για αρκούδες που έχουν μεγαλώσει στην αιχμαλωσία και δεν μπορούν να επιβιώσουν στο φυσικό περιβάλλον. Θα φτάσετε στον περιφραγμένο χώρο όπου φιλοξενούνται οι αρκούδες ακολουθώντας ένα όμορφο πέτρινο μονοπάτι. Αν πάτε από Ιανουάριο ώς Μάρτιο, δε θα σας... περιμένουν, γαιτί πέφτουν σε χειμέρια νάρκη.

nimfaio01

Τα αρχοντικά

Σημαντικά αρχοντικά του χωριού μεταμορφώθηκαν ή κτίστηκαν από την αρχή, όπως το σπίτι των Χρυσικών της Νέβεσκας, που έγινε Μουσείο Αργυροχοΐας, με σπάνιες συλλογές εργαλείων αργυροχρυσοχοΐας, περίτεχνα κοσμήματα και χρηστικά αντικείμενα, χειρόγραφα του Μακεδονικού Αγώνα κ.ά.

Από τα σημαντικότερα κτίρια είναι η Νίκειος Σχολή, που κτίστηκε το 1927. Σήμερα λειτουργεί ως συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας και της Κοινότητας. Εκεί στεγάζεται η σπουδαία βιβλιοθήκη «Κώστας Δούδος», με σπάνια βιβλία και μόνιμες εκθέσεις φωτογραφιών, ενώ λειτουργούν οι μόνιμες εκθέσεις φωτογραφίας «Ενθύμια Νυμφαίου» και «Η εν Μοναστηρίω κοιμωμένη Ελληνοσύνη».

nimfaio

Κέντρο Προστασίας του Λύκου

Από το 1998 λειτουργεί στο γειτονικό χωριό Αγραπιδιά, το «Κέντρο Προστασίας του Λύκου», σε ένα περιφραγμένο χώρο 70 στρεμμάτων. Στο Κέντρο φιλοξενούνται λύκοι που ζούσαν σε μικρή ηλικία αιχμάλωτοι για την παραγωγή λυκόσκυλων.

Ορεξη για περπάτημα ή ιππασία

Εκκινώντας από το Νυμφαίο μπορείτε να περπατήσετε στο μονοπάτι που διασχίζει το υπέροχο δάσος οξιάς μέσα στις κατάφυτες πλαγιές του όρους Βίτσι και καταλήγει στο χωριό Δροσοπηγή.

Εάν δεν είστε τύποι της... ταλαιπωρίας επιλέξτε την ιππασία στα καταπράσινα λιβάδια και στα δάση οξιάς ή και τις διαδρομές στο βουνό με τζιπ.

Υπάρχει φάρμα αλόγων - σχολή ιππασίας, όπου κάποιος μπορεί να ενοικιάσει άλογα για ιππασία και να απολαύσει μια μαγευτική βόλτα στο χωριό και στο δάσος με τη συνοδεία έμπειρου εκπαιδευτή.

nymfaio3

Ο Ιππικός Ομιλος Νυμφαίου διαθέτει όμορφα και ήρεμα ενήλικα άλογα καθώς και πουλάρια της φυλής Χάφλιγκερ από τη Βαυαρία. Υπάχουν διαδρομές τουριστικής ιππασίας ακόμη και για παιδιά ή αρχαρίους στις όχθες της λίμνης Χειμαδίτιδας, σε καταπράσινο τοπίο στο Βίτσι, και καβαλαρίες στη λίμνη Πετρών.

Κερδίστε ΕΔΩ δύο δωρεάν διανυκτερεύσεις σε παραδοσιακό ξενώνα στο πανέμορφο Νυμφαίο!