Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΓλυπτά Παρθενώνα: Βρετανική διαρροή για επιστροφή το 2023

Γλυπτά Παρθενώνα: Βρετανική διαρροή για επιστροφή το 2023

- Advertisement -

Στην επικαιρότητα είναι τις τελευταίες ημέρες το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουν επιβεβαιωθεί οι διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο, με τις συνομιλίες επί της ουσίας να μην είναι πλέον και τόσο μυστικές καθώς αξιωματούχοι και των δύο πλευρών αναφέρονται στο θέμα. Μάλιστα, σε αρκετά διεθνή ΜΜΕ η πιθανή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι από τα βασικά θέματα της επικαιρότητας.

Στην παρούσα φάση, η βρετανική πλευρά δείχνει περισσότερο να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να «μετρήσει» τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, όπου φαίνεται να υπερτερεί η άποψη υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «The Art Newspaper» στη Βρετανία, φαίνεται ότι αυτή η επιστροφή είναι πιο κοντά από ποτέ.

Η τελευταία πρόταση που κατατέθηκε, προβλέπει τη δημιουργία ενός παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο Μουσείο της Ακρόπολης και με τη μεταφορά των Γλυπτών σε αυτό για τουλάχιστον μία δεκαετία. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και στις αρχές του 2023.

Θυμίζουμε, άλλωστε, πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει το ψήφισμα της UNESCO το οποίο ενέχει ισχυρό συμβολισμό και αναγάγει το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε πολιτικό θέμα. Στα υπέρ για μία επιστροφή, πέρα από αυτό και από τις φωνές της παγκόσμιας κοινής γνώμης, φαίνεται να είναι επίσης και η κατεπείγουσα ανακαίνιση που πρέπει να κάνει το Βρετανικό Μουσείο. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μείνουν αρκετές αίθουσες κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνεπώς η ελληνική πλευρά έχει ένα ακόμα ατού στα χέρια της για να επιμείνει στην επιστροφή των Γλυπτών.

 

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα