Στο πλαίσιο αυτό, Για ενδεχόμενη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ή για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις επανένωσής τους κατά το ερχόμενο έτος κάνει λόγο ο Economist σε ειδική έκδοση του αφιερωμένη στις παγκόσμιες εξελίξεις του νέου έτους με τίτλο The World Ahead.
Πρόκειται για μια κίνηση στο πλαίσιο του επαναπατρισμού πολιτιστικών κειμηλίων στις χώρες προέλευσης τους, η οποία αναμένεται να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τον επόμενο χρόνο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο του Economist:
“Παρότι η Ελλάδα έχει απορρίψει δημοσίως οτιδήποτε λιγότερο από την πλήρη κυριότητα, […] μια κάποιου είδους ανταλλαγή παραμένει η πιο ρεαλιστική έκβαση. Τα Γλυπτά βρίσκονται στο κέντρο της πιο διάσημης διαμάχης παγκοσμίως για την πολιτιστική ιδιοκτησία από τότε που η Ελλάδα απαίτησε επίσημα την επιστροφή τους το 1983, επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Αλλά το 2025, τα «Μάρμαρα» μπορεί τελικά να μετακινηθούν -ή, τουλάχιστον, οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους μπορεί να κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Πολλά επιχειρήματα κατά της επιστροφής τους έχουν ανατραπεί. Η ιδέα ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ο μόνος αρμόδιος θεματοφύλακας για τα Γλυπτά φαινόταν πάντα ελαφρώς ψευδεπίγραφη, πολλώ δε μάλλον αφότου ένα μέλος του προσωπικού του κατηγορήθηκε ότι έκλεψε σχεδόν 2.000 αρχαιότητες και τις πούλησε στο eBay. Εξίσου ισχυρή είναι και η αλλαγή στο κοινό αίσθημα: μια δημοσκόπηση της YouGov που διεξήχθη το 2023 διαπίστωσε ότι το 49% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής τους και μόλις το 15% πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνουν. Το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο, και η κυβέρνηση, δείχνουν επίσης έτοιμα.
Πηγή:ertnews.gr