Οι φοβερές στιγμές που έζησαν 80.000 κόσμου στο ΟΑΚΑ πριν 32 χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Σκηνές από μια εποχή που δεν πρόκειται να ξανά δούμε να συμβαίνουν, καθώς τα μουσικά δρώμενα και οι καλλιτέχνες έχουν αλλάξει προσανατολισμό τα τελευταία χρόνια. 

Οι «σταρ» του 80' εκτός από τις ευρωπαϊκές διασκευές και τα προσωπικά τους τραγούδια, μετέδιδαν στον κόσμο και την ελληνική παράδοση. Συγκεκριμένα ο Γιάννης Πάριος, με τους δίσκους του «έμαθε» να χορεύουν ικαριώτικο ακόμα και στην πιο ορεινή περιοχή της Ελλάδος. Όπως έχει πει και η Χαρούλα Αλεξίου είναι αυτός που έμαθε τα νησιώτικα στα βούνα. Αλλά και η ίδια στη προσωπική της δισκογραφία ασχολήθηκε με την παράδοση, τραγουδόντας τραγούδια της Μικράς Ασίας, ρεμπέτικα αλλά και κυκλοφορώντας προσωπικούς παραδοσιακούς δίσκους, όπως το «Βύσσινο και νεράντζι». Ο Γιώργος Νταλάρας, επίσης ασχοληθήκε με το ρεμπέτικο και ο δίσκος του «50 χρόνια ρεμπέτικο» γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ήθελε να ακολουθήσουν και δίσκοι του με νησιώτικα και σμυρνέικα τραγούδια. Αλλά την ώρα που ετοίμαζε να ηχογραφίσει νησιώτικα, έμαθε από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο ότι ετοιμάζει να κυκλοφορήσει ο Γιάννης Πάριος τα νησιώτικα και έκανε πίσω, λέγοντας: «εγώ δεν κάνω σπάσιμο στον φίλο μου». Αξίζει να σημειωθεί ότι να νησιώτικα του Γιάννη Πάριου αποτελούν τον εμπορικότερο δίσκο της Ελλάδας. 

Σήμερα δυστηχώς τα τραγούδια που ακούμε στο ραδιόφωνο έχουν ήχους δυτικούς και είναι επηρεασμένοι μόνο από την ξένη μουσική. Λίγοι είναι αυτοί που ασχολούνται ακόμα με την παράδοση, όμως δεν έχουν αναγνώριση γιατί όπως είναι γνωστό πολλά ραδιόφωνα έχουν απαγορεύσει ακόμα και τα λαϊκά τραγούδια, θέλοντας στις play lists τους να μην ακούγεται το μπουζούκι...

Στο παρακάτω βίντεο, βλέπουμε τρεις από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες φωνές της Ελλάδας να τραγουδούν μαζί και να χορεύουν το παροδοσιακό τραγούδι από την Μικρά Ασία «Καλέ συ Παναγιά μου» μπροστά στο κατάμεστο ολυμπιακό στάδιο. Ο Γιάννης Πάριος και η Χαρούλα Αλεξίου πιάνονται από το χέρι και χορεύουν αφήνοντας 80.000 κόσμου ξαφνιασμένους, καθώς δεν είχαν συνηθίσει σε παρόμοιες συμπεριφορές τραγουδιστών. Εικόνες που δεν βλέπεις από τους σημερινούς τραγουδιστές, οι οποίοι δεν ασχολούνται με την παράδοση και δεν «τσαλακώνονται». Επίσης δύσκολα να δούμε ξανά γεμάτο το Ο.Α.Κ.Α για συναυλία έλληνα τραγουδιστή και να ακούγονται παραδοσιακοί ρυθμοί. Οι τρείς μεγλάλοι τραγουδιστές ήταν σε ηλικία κοντά των 30 και ο κόσμος που είχε γεμίσει το στάδιο ήταν νέοι της εποχής από όλη την Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι από την συναυλία-ρεκόρ του Γιώργου Νταλάρα στις 30 Σεπτεμβρίου του 1983 , στην οποία ήταν προσκεκλημένοι ο Γιάννης Πάριος και η Χαρούλα Αλεξίου. Ο Γιάννης Πάριος και η Χαρούλα Αλεξίου, ήδη είχαν καταξιωθεί στο χώρο, έχοντας κάνει την δεκαετία του 70' κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Παρ' όλα αυτά δεν δίστασαν να δεχθούν την πρόσκληση του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος μεσουρανούσε και και να κλείσουν μαζί την παγκόσμια περιοδεία του στο Ο.Α.Κ.Α.

Η συναυλία είχε μεγάλη επιτυχία με 80.000 κόσμο να βρίσκονται εκεί για τον Γιώργο Νταλάρα. Αυτό βέβαια οδήγησε στο να γίνει και μια δεύτερη συνεχόμενη συναυλία φτάνοντας συνολικά τους 160.000 θεατές.Το σκηνικό της συναυλίας ήταν απλό, χωρίς κάποια εφέ αλλά μόνο με πολύχρωμα λαμπάκια πάνω στη σκηνή. Επένδυσαν μόνο στα τραγούδια, στις φωνές και στους μουσικούς αλλά και στις εκατοντάδες παραγγελειές που ακουγόντουσαν από τον κόσμο. Η συναυλία καταγράφεται ως την συναυλία με το μεγαλύτερο κοινό στην Ελλάδα σε όλα τα χρονικά, αφού ακόμα και στη «μαύρη» αγορά έψαχναν να βρουν εισιτήρια. Ο Γιώργος Νταλάρας δεχόταν απίστευτη αγάπη εκείνη την περίοδο και τα τραγούδια του ήταν γνωστά σε όλους τους Έλληνες. Στην συναυλία είχε προσκεκλημένους τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Γιάννη Πάριο, την Χαρούλα Αλεξίου και τον Λουκιανός Κηλαηδόνης. Είναι γνωστό ότι ο Γιώργος Νταλάρας δίνει μεγάλη σημασία στην ορχήστρα του, έτσι και τότε στο πάλκο ήταν οι συμαντικότεροι σολίστ και συνθέτες, όπως ο: Ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Τάκης Σούκας, ο Μάκης Μπέκος και ο Λευτέρης Ζέρβας.

Ο τύπος της εποχής έγραφε τα καλύτερα για τις δυο αυτές συναυλίες που αποτελούν τις μεγαλύτερες διοργανώσεις ελληνικής μουσικής στην Ελλάδα. Μερικοί βέβαια άρχισαν από εκείνη την συναυλία να γράφουν αρνητικά σχόλια για τον Γιώργο Νταλάρα. Όπως και να έχει όμως, πρόκειται για την μεγαλύτερες συναυλίες στην Ελλάδα με κορυφαίους τραγουδιστές και θεατές, καθώς στις εξέδρες βρίσκονταν ο Βασίλης Τσιτσάνης, η Μελίνα Μερκούρη, Αλίκη Βουγιουκλάκη κ.α

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.