Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΩραιόκαστρο: Κέρδισαν τις εντυπώσεις οι "Ωραιό-πιτες"

Ωραιόκαστρο: Κέρδισαν τις εντυπώσεις οι “Ωραιό-πιτες”

- Advertisement -

Χειροποίητες πίτες με παραδοσιακά υλικά που δεν είναι ευρέως γνωστά παρουσίασαν το απόγευμα της Κυριακής 16 Ιουνίου γυναίκες από τον δήμο Ωραιοκάστρου, στην εκδήλωση “Ωραιό-πιτες”, που πραγματοποιήθηκε στο Κονταξοπούλειο δημοτικό γυμναστήριο Ωραιοκάστρου.

Πρόκειται για την εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν ο δήμος Ωραιοκάστρου και ο σύλλογος γυναικών Ωραιοκάστρου “Η Αρίστη”, συμμετείχαν γυναίκες και δύο άνδρες ατο Ωραιόκαστρο, τον Δρυμός, την Λητή, το Μελισσοχώρι, την Νεοχωρούδα, την Νέα Φιλαδέλφεια, τον Πεντάλοφος, το Μεσαίο, το  Πετρωτό και τον Μονόλοφος. Σε αυτή συμμετείχαν κάτοικοι  και επισκέπτες της περιοχής, έχοντας μοναδική ευκαιρία να γευτούν πίτες που παρασκευάζονται με σπάνια και άγνωστα υλικά, όπως σουσάμνιτσα, παπαρουνόπιτα, κιντέατα, κρέσνικ, νουχουτένια, μουμουρόπιτα κ.ά..

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, κ. Παντελής Τσακίρης ανέφερε χαρακτηριστικά “Παράδοση είναι οι φορεσιές, οι χοροί, τα τραγούδια και όπως διαπιστώνουμε σήμερα και τα εδέσματα που φτιάχνονται με βάση παραδοσιακές συνταγές. Ο Σύλλογος ”Αρίστη” αξίζει συγχαρητηρίων, καθώς σε αυτό το όμορφο ταξίδι που ξεκίνησε εδώ και μερικά χρόνια στο Δήμο μας έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να διατηρεί ζωντανή την παράδοση και μέσα από δράσεις να την ενισχύει. Συγχαρητήρια, ως Δήμος Ωραιοκάστρου, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο μπορούμε θα στηρίζουμε τέτοιες πρωτότυπες και αξιόλογες δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό μας”. Ομοίως και η αντιδήμαρχος σύγχρονου πολιτισμού, εξωστρέφειας και προστασίας των ζώων συντροφιάς και φιλαρμονικής, κα Ευαγγελία Δρόσου είπε “Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις γυναίκες, καθώς και στους δύο κύριους που έβαλαν όλη τη τέχνη τους για να μας παρουσιάσουν αυτές τις μοναδικές και πεντανόστιμες πίτες. Στόχο έχουμε η εκδήλωση να γίνει θεσμός και να αναδεικνύονται οι παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας”.

Αντίστοιχα στον δικό του χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Κώστας Γιουτίκας δήλωσε “Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας να γίνει αυτή η εκδήλωση, καθώς είναι σημαντική και πολυεπίπεδη. Μας δίνεται η ευκαιρία να γευτούμε παραδοσιακές πίτες και να αντιληφθούμε πως η γαστρονομία -ένα κομμάτι της καθημερινότητας-, αποτελεί και ένα κομμάτι της παράδοσή μας”, με τον αντιπεριφερειάρχη πολιτισμού και αθλητισμού της ΠΚΜ, κ. Χρήστο Μήττα να επισημαίνει πως “Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζουμε δράσεις που ενισχύουν τον πολιτισμό μας και διατηρούν ζωντανή την παράδοση, συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν για να γίνει η εκδήλωση”.

Από ην πλευρά της η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Ωραιοκάστρου “Η Αρίστη”, κα Άννα Ραφαηλίδου καλωσορίζοντας το κοινό στην εκδήλωση τόνισε “Ένα μεγάλο μπράβο στις κυρίες και στους δύο κύριους που έφτιαξαν με μεράκι και αγάπη τις μοναδικές πίτες. Ως Σύλλογος μέσα από τέτοιες δράσεις διατηρούμε ζωντανή την παράδοση, ένα κομμάτι της οποίας είναι και οι παραδοσιακές συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά”. Παράλληλα στην εκδήλωση συμμετείχε και συνεχάρη τους συντελεστές και τις γυναίκες για τις υπέροχες πίτες που έφτιαξαν ο υφυπουργός Υγείας, κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, καθώς και ο Σύλλογος Γυναικών «Αρμάνες» και ο «Μακεδνός» Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου, που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και τιμήθηκαν για την προσφορά τους στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Ο συντονισμός, η επιλογή και η καταγραφή των συνταγών της παρασκευής των παραδοσιακών πιτών έγινε από τη σεφ-μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου “Η Αρίστη”, κα Γιώτας Πολυχρονίδου. Την εκδήλωση παρουσίασαν η κα Μαρίνα Γεωργιάδου και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, κ. Χρήστος Σαραμούρτσης. Τέλος σε αυτή τιμήθηκαν τα μέλη των ΚΑΠΗ Πενταλόφου και Δρυμού, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική και τραγούδια από τους κ. Στέφανο Πολυχρονίδη (φωνή-κιθάρα) και κ. Μιχάλη Ισπιρούδη (μπουζούκι) και από παραδοσιακούς οργανοπαίχτες. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα