Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Το Ροζ», ένα αφαιρετικό εικαστικό παραμύθι από τη Μαρία Δουρίδα-Μηταράκη. «Η έμπνευση...

«Το Ροζ», ένα αφαιρετικό εικαστικό παραμύθι από τη Μαρία Δουρίδα-Μηταράκη. «Η έμπνευση προέρχεται από την ίδια τη ζωή»

Η Δρ. Μαρία Δουρίδα-Μηταράκη μιλά στο seleo.gr για «Το Ροζ», τα συγγραφικά της έργα και… τη ζωή!

«Η αγάπη στη ζωή μας, είτε προέρχεται από τον ένα και μοναδικό, είτε από τους πολλούς αγαπημένους μας ανθρώπους που μας δίνουν χαρά και ελπίδα κάθε μέρα, ενέπνευσε τη Μαρία Δουρίδα-Μηταράκη στο να δημιουργήσει «Το ροζ», ένα αφαιρετικό εικαστικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.

Το βιβλίο αφηγείται μια μινιμαλιστική ιστορία και δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για το πώς όλα τα χρώματα μπορούν να έχουν θέση στην ψυχή μας και πώς οι ανατροπές πάντα αποκαθίστανται με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει…τη συνέχιση της ζωής!»

Συνέντευξη στην Θεοδώρα Απότα

Πώς ξεκινήσατε τη συγγραφή βιβλίων; Πείτε μας λίγα λόγια για τα άλλα σας βιβλία.

Η συγγραφή παιδικών παραμυθιών ξεκίνησε με τη γέννηση της κόρης μας πριν δέκα χρόνια. Στόχος μου ήταν να καταφέρω να φτάσουν σε εκδόσιμη μορφή κάποιες από τις ιστορίες που φανταζόμουν και αφηγούμουν στην Ελισάβετ, και να γίνουν βιβλία. Έτσι αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν τέσσερα βιβλία μου από τις εκδόσεις Once Upon a Book: «Το όνομα της ήταν Μπουμπού και δεν ήταν συνηθισμένη στη ζέστη», «Το όνομά του ήταν Ρόκο και δεν ήταν μια συνηθισμένη βόλτα», το «Λιλά μαλλιά και σύννεφα ψηλά» και το πολύ καινούριο, «Το Ροζ».

Γιατί ροζ; Και, γιατί ζούσε σχεδόν σαράντα χρόνια;

Το ροζ είναι το αγαπημένο μου χρώμα. Το έχω συνδέσει με την ηρεμία, την αθωότητα, την ευαισθησία και την τρυφερότητα. Είναι ενδιαφέρον γιατί το ροζ χρώμα έχει πάρει την ονομασία του από ένα λουλούδι που έχει «μυτερές» άκρες (το 1300) άρα θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε πολύ δυναμικό!

Ζούσε σαράντα χρόνια σχεδόν γιατί τόσο μου πήρε να συνειδητοποιήσω και να αποδεχτώ πως ό,τι συμβολίζει το ροζ μέσα μου και στη ζωή μου, μπορεί να ανατραπεί και η ζωή να μπορεί να συνεχιστεί μετά και όλα να βρουν μια νέα θέση. Το ροζ, συμβολίζει τη δύναμη και την αντοχή, την προσαρμοστικότητα του ανθρώπου στις αντιξοότητες και συχνά αυτή η διαδικασία  παίρνει χρόνο για να εδραιωθεί μέσα μας.

Τι ενέπνευσε τη συγγραφή του παραμυθιού;

Η έμπνευση προέρχεται από την ίδια τη ζωή. Τις ανατροπές που εμφανίζονται στον δρόμο μας. Τα προγράμματα που χαλάνε και τα αναπάντεχα. Όλα αυτά που πρέπει να δεχτούμε και να τα δούμε με μια θετική ματιά. Η οπτική μας είναι το κλειδί. Μπορούμε να μένουμε σε μια αρνητική διάθεση και να «χαλάμε» και τα υπόλοιπα ή να επιλέξουμε τη θετική ματιά και την αποδοχή και να πορευτούμε με μεγαλύτερη χαρά και αισιοδοξία. Δεν είναι πάντα εύκολο.

Διαβάζεται από όλους.

Διαβάζεται από όλους και αφορά όλους. Είναι  λιτό, χωρίς πολύπλοκους συμβολισμούς και είναι φτιαγμένο για να μιλάει στην ψυχή του κάθε αναγνώστη. Είναι τόσο αφαιρετικό που γίνεται ταυτόσημο εύκολα με συναισθήματα που έχει ο καθένας βιώσει και τις προσωπικές του εμπειρίες χωρίς να είναι κατευθυνόμενο. Μιλάει στον καθένα για τη ζωή με διαφορετικό τρόπο και αυτό το κάνει τόσο εξατομικευμένο.

Λέξεις και εικόνες «δένουν» και αυξάνουν κατακόρυφα το σασπένς και την προσμονή για το τι έπεται στην επόμενη σελίδα. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη ζωή. Υποθέτω, δεν είναι τυχαίο.

Δεν είναι τυχαίο, όχι. Όλα τα χρώματα χωράνε και έχουν την αξία τους και αυτό μας το διδάσκει η ίδια η ζωή. Επίσης αυτό που μας διδάσκει είναι ότι έχει μεγάλη δύναμη και συνεχίζεται, αρκεί να εντοπίσουμε και να αγκαλιάσουμε τις θετικές πτυχές ακόμα και στις προκλήσεις και στις δυσκολίες. Η Μαιρηλία για άλλη μια φορά «μιλάει» με τα χρώματά της και τα σχέδιά της και με τρόπο ονειρικό και απλό αποτυπώνει την κορύφωση και τη λύση.

Ποια πιστεύετε ή ποια θα επιθυμούσατε να είναι τα συναισθήματα του αναγνώστη μόλις «κλείσει» το βιβλίο; 

Θα ήθελα να μένει αισιόδοξη διάθεση και συνειδητοποίηση της σημασίας και της ανάγκης για αποδοχή. Ονειρεύομαι να το κρατήσει ο αναγνώστης στη βιβλιοθήκη του και όταν βιώνει δύσκολες στιγμές, να το ξεφυλλίζει και να βρίσκει πάλι το χαμόγελό του.

*Το seleo.gr δίνει τη δυνατότητα σε τρεις τυχερούς αναγνώστες του να κερδίσουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου «Το Ροζ». Δείτε εδώ τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα

Εκτός Ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες