Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΣήμερα ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου

Σήμερα ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου

Την μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Μεγαλομάρτυρα τιμά η σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία, με τον εορτασμό να μετακινείται από τις 23 Απριλίου την δεύτερη ημέρα του Πάσχα.

Με βάση την Ορθόδοξη παράδοση,αν και στο εορτολόγιο υπάρχρουν περισσότερα από 50 πρόσωπα με το όνομα “Γεώργιος”, ο επίσημος εορτασός αφορά τον Άγιος Γεώργιος τον Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος. Πρόκειται για έναν Άγιο που έζησε την εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού, τέλη του 3ου με αρχές του 4ου αιώνα. με καταγωγή από την περιοχή της Καππαδοκίας στην Μικρά Ασία.  Ο Γεώργιος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού. Όταν άρχισαν ο Διοκλητιανός το 303 μ.Χ. πραγματοποίησε διωγμό εναντίον των Χριστιανών, δεν δίστασε να ομολογήσει τη Πίστη του. Η στάση του αυτή προκάλεσε την οργή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα, καθώς ήταν ένας από τους αξιωματικούς που εκτιμούσε ιδιαίτερα αφού ήταν ένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του. Για τον λόγο αυτό του έταξε πλούτη, γη και δούλους για να αλλαξοπιστήσει. Ωστόσο ο Γεώργιος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας να τον υποβάλει σε φρικτά βασανιστήρια.

Όπως διασώζει η Χριστιανική παράδοση αφού λόγχισαν τον Άγιο Γεώργιο, ξέσκισαν τις σάρκες του με ειδικό τροχό από μαχαίρια και στην συνέχεια τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και μετά τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Παρόλα αυτά ο Θεός τον κράτησε ζωντανό με θαυματουργό τρόπο, Με τον Γεώργιο να παεθαίνει ως μάρτυρας με αποκεφαλισμό, την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ., που με βάση τον υπολογισμό του Χριστιανού ιστορικού και απολογητή Αγίου Ευσεβίου, η ημέρα αυτή αντιστοιχούσε στην Παρασκευή της Διακαινησίμου του Πάσχα. Μετά το μαρτύριο του οι Χριστιανοί πήραν το λείψανό του θάβοντας το μαζί με αυτό της μητέρας του, που μαρτύρησε την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Κατά την Χριστιανική παράδοση ο πιστός υπηρέτης του Γεωργίου, Πασικράτης, εκτελώντας την επιθυμία του, παρέλαβε το λείψανο το, μαζί με αυτό της μητέρας του, και τα μετέφερε στη Λύδδα της Παλαιστίνης, με τους Σταυροφόρους αργότερα να τα μεταφέρουν στην Δύση. Κατά την ημέρα εορτασμού του αναβιώνουν πληθώρα εθίμων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επισημένεται ότι τον Άγιο Γεώργιο σεβόταν ιδιαίτερα και οι Τούρκοι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα