Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΠρωτοβουλία δημάρχων για τον ρόλο της αυτοδιοίκησης στην διαχείριση του πολιτισμικού πλούτου...

Πρωτοβουλία δημάρχων για τον ρόλο της αυτοδιοίκησης στην διαχείριση του πολιτισμικού πλούτου της χώρας

- Advertisement -

Την κοινή βούληση για εμβάθυνση των πολιτισμικών σχέσεων και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των τόπων τους, εξέφρασαν κατά την πρώτη, εποικοδομητική συζήτηση τους οι δήμαρχοι δώδεκα πόλεων της Ελλάδας, εντός των ορίων των οποίων ανήκουν οι δώδεκα μεγαλύτεροι σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικοί χώροι που περιλαμβάνονται στην λίστα της Unesco.
Πρόκειται για μια συζήτηση που έλαβε χώρα στον φιλόξενο χώρο του Ξενία Επιδαύρου, με οικοδεσπότη τον δήμαρχος Επιδαύρου, κ. Τάσος Χρόνης. Μετά τις τοποθετήσεις όλων των παριστάμενων αποφασίστηκε η περαιτέρω δικτύωση και διεύρυνση των μελών της πρωτοβουλίας, όχι μόνο εθνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν τα κοινά ζητήματα που απασχολούν τους συγκεκριμένους Δήμους, όπως η προστασία των μνημείων και ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων, η κοινή τουριστική προσέγγιση, οι αναπτυξιακές προοπτικές μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι πολιτιστικές δράσεις των δήμων και η ενδυνάμωση της τοπικής πολιτιστικής κουλτούρας. Επίσης, ετέθη το ζήτημα της συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών με τους διαχειριστές των μνημείων, η ανταπόδοση στον τόπο περισσότερων οφελών από αυτά που έως σήμερα υπάρχουν, καθώς και οι περιορισμοί που επιβάλλονται για υπέρτερο δημόσιο συμφέρον, εμποδίζοντας όμως την ανάπτυξη γεωγραφικών περιοχών.
Αυτή η ολιστική και συνεργατική προσέγγιση θα συζητηθεί εκτενώς το φθινόπωρο σε νέα συνάντηση με περισσότερους αυτή τη φορά αποδέκτες, καθώς ο σπόρος της συνεργασίας των Δήμων που φυτεύτηκε στην πρώτη επαφή, κατά κοινή παραδοχή του συνόλου των συμμετεχόντων, μπορεί να αποδώσει καρπούς στο άμεσο μέλλον.

Το παρόν σε αυτή έδωσαν οι δήμαρχοι Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας, Άργους Μυκηνών, κ. Ιωάννης Μαλτέζος, Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, Ηρακλείου Κρήτης, κ. Καλοκαιρινός, Κορίνθου, κ. Νίκος Σταυρέλης, Λαυρεωτικής, κ. Δημήτρης Λουκάς, Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης (εκ μέρους του παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος, κ. Γεώργιος Τόππος), Σπάρτης, κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος και Φαιστού, κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης.
Όπως υπογράμμσαν οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι “Η συνένωση των δυνάμεών μας συνιστά και τη δύναμή μας, μέσω των συνεργειών που μπορεί να αναπτύξει η αυτοδιοίκηση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε αυτό επενδύουμε και με αυτή τη διάθεση διευρύνουμε τους στόχους μας, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τη διαφύλαξη του πολιτισμικού μας πλούτου και τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών”.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα

Με τα γκολ και την Τσεχία στο 2,60