Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠομπηία: Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι κάτοικοι της μπορεί να σκοτώθηκαν από...

Πομπηία: Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι κάτοικοι της μπορεί να σκοτώθηκαν από σεισμό ταυτόχρονα με την έκρηξη του Βεζούβιου

Στην εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της Πομπηίας μπορεί να σκοτώθηκαν από έναν σεισμό που συνέβη ταυτόχρονα με την έκρηξη του Βεζούβιου το μ.Χ. 79, καταλήγει νέα επιστημονική μελέτη.

Συγκεκριμένα μέχρι πρότινος οι αρχαιολόγοι εκτιμούσαν ότι το 15 με 20% του πληθυσμού της Πομπηίας πέθανε κατά την έκρηξη του Βεζούβιου, κυρίως από θερμικό σοκ καθώς ένα γιγάντιο σύννεφο αερίων και τέφρας κάλυψε την πόλη. Η ηφαιστειακή τέφρα έθαψε στη συνέχεια τη ρωμαϊκή πόλη, διατηρώντας τέλεια τα σπίτια, τα δημόσια κτίρια, τα αντικείμενα και ακόμη και τους ανθρώπους μέχρι την ανακάλυψή της στα τέλη του 16ου αιώνα. Πλέον μια ομάδα ηφαιστειολόγων, γεωλόγων και ανθρωπολόγων, η οποία εστίασε σε δύο σκελετούς που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος των κατοίκων της Πομπηίας ενδέχεται να προκλήθηκε από την κατάρρευση των τοίχων των κτιρίων που προκλήθηκε από σεισμούς, οι οποίοι συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην καταστροφή της αρχαίας πόλης.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Earth Science», ρίχνει μια νέα ματιά στον παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικό χώρο, υποστηρίζοντας ότι ένας ή περισσότεροι ταυτόχρονοι σεισμοί προκάλεσαν την κατάρρευση των κτιρίων και τον θάνατο των κατοίκων. «Τα συμπεράσματά μας υποδηλώνουν ότι οι επιπτώσεις της κατάρρευσης των κτιρίων που προκαλούνται από συν-εκρηκτική σεισμικότητα (σεισμική δραστηριότητα τη στιγμή της έκρηξης) θα πρέπει να θεωρηθούν ως πρόσθετη αιτία θανάτου στην αρχαία Πομπηία», ανέφερε. Τον Μάιο του 2023, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τους σκελετούς δύο ανδρών που φαίνεται ότι σκοτώθηκαν όχι από τη ζέστη και τα σύννεφα πύρινου αερίου και τέφρας, αλλά από τραύμα λόγω κατάρρευσης των τοίχων–παρέχοντας πολύτιμα νέα δεδομένα. Ένα από τα θύματα βρέθηκε με το αριστερό του χέρι σηκωμένο, σαν να ήθελε να προστατεύσει το κεφάλι του. «Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοια τραύματα είναι ανάλογα με εκείνα των ατόμων που έχουν τραυματιστεί σε σύγχρονους σεισμούς», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, οι οποίοι προσδιόρισαν ότι οι τοίχοι που κατέρρευσαν δεν οφείλονταν σε πτώση πετρών και συντριμμιών αλλά σε σεισμική δραστηριότητα.

Πηγή:ertnews.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα