Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΠαναγία Φανερωμένη: Με τραγούδια και χορό η διήμερη πανήγυρη της τοπικης ενορίας...

Παναγία Φανερωμένη: Με τραγούδια και χορό η διήμερη πανήγυρη της τοπικης ενορίας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Εορταστικό κλίμα επικράτησε στην συνοικία της Παναγίας Φανερωμένης Θεσσαλονίκης τι διήμερο 22 και 23 Αυγούστου στον ομώνυμο ναό της περιοχής και στο πλαίσιο του εορτασμού της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με το θρησκευτικό να δένει αρμονικά με το λαϊκό στοιχείο και την πανήγυρη να μετατρέπεται σε πανηγύρι επαρχιακού τύπου.

Ο λόγος για την πρώτη εκτός των βορειοδυτικών τειχών της Θεσσαλονίκης συνοικία της, αυτή της Παναγίας Φανερωμένης. Κέντρο της ο ομώνυμος ιερός ναός, με έντονο στοιχείο του προσφυγικού Ελληνισμού, αλλά και βιοπαλαιστών και εσχάτως μεταναστών στις τάξεις της. Υπάρχει μάλιστα και η αντίστοιχη “οδός βιοπαλαιστών” στην περιοχή για του λόγου το ασφαλές.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γούπος

Εκεί τόσο την Πέμπτη 22 όσο και την Παρασκευή 23 Αυγούστου συνέρρευσε πλήθος κόσμου, προκειμένου να συμμετάσχει στην πανήγυρη του ομώνυμου ιερού ναού, τα εννιάμερα της Παναγίας κατά την λαϊκή ορολογία.

Στο πλαίσιο αυτό το απόγευμα της πρώτης ημέρας στον ιερό ναό χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ενώ το παρόν έδωσε και ο δήμαρχος της πόλης κ. Στέλιος Αγγελούδης.

Ωστόσο μια σύντομη καλοκαιρινή μπόρα που ξέσπασε δεν επέτρεψε την προβλεπόμενη σε αντίστοιχες περιπτώσεις λιτάνευση της εορτάζουσας εικόνας στους δρόμους της συνοικίας, με αυτή να λαμβάνει χώρα εντός του ιερού ναού.

Κατόπιν μιλώντας προς τους πιστούς της ενορίας ο κ. Φιλόθεος ανέφερε ότι δεν θα ήταν παρών την επόμενη και κύρια ημέρα της πανήγυρης στην βορειοδυτική συνοικία της Θεσσαλονίκης, καθώς εκλήθη από την Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς στην Νέα Μηχανιώνα και τον επίσης εορτάζοντα ιερό ναό, στην ανατολική πλευρά της πόλης. Υποσχέθηκε όμως να δώσει το παρόν στην ημιορεινή συνοικία την ερχόμενη Κυριακή.

Παράλληλα και τις δύο ημέρες της πανήγυρης, έξω από τον ιερό ναό, επί της οδού Αρκαδιουπόλεως, είχε διαμορφωθεί ο παζάρι, από πλανόδιους μικροπωλητές. Λουκουμάδες, καντίνες, ρούχα, παιχνίδια οι και άλλα, αποτέλεσαν, όπως δε κάθε πανηγύρι, το σκηνικό των ημερών, ενώ στην αυλή του ναού προσφέρονταν εδέσματα που έφτιαξαν γυναίκες της ενορίας, στο πλαίσιο του “ενοριακού ζαχαροπλαστείου”.

Με άλλα λόγια η πλήρης πραγμάτωση του ρόλου της Εκκλησίας δια της ενορίας στην κοινωνία, που δεν είναι άλλος από την συμβολή της στην συνοχή της κοινότητας.

Μια συνοικία, μια ενορία, μια παρέα.

Αντίστοιχα το απόγευμα της Παρασκευής είχε προγραμματιστεί εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια και χορό, στον αύλειο χώρο του ιερού ναού.

Την εκδήλωση άνοιξαν η χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου Μικροκαμπου Κιλκίς, καθώς και η χορωδία του ενοριακού μουσικού εργαστηρίου του ΙΝ Παναγίας Φανερωμένης Θεσσαλονίκης,

με χορευτικά τμήματα να παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς της Μακεδονίας, της Ηπείρου


και της Θράκης, με έμφαση μεταξύ άλλων και σε χορούς του Έβρου.

Στο σημείο καθώς βράδιαζε έσπευδε ολοένα και περισσότερος κόσμος που όλων των ηλικιών, με την αυλή του ναού να γεμίζει.

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν οι ιερείς του ναού πατήρ Νικόλαος Τσέλος προϊστάμενος και πρόεδρος νεανικής εστίας και πατήρ Κωνσταντίνος Μπάρης, ενώ χοράρχης της χορωδίας της ενορίας είναι ο κ. Κεχαγιάς Δημήτριος και χοροδιδάσκαλοι των χορευτικών τμημάτων οι κύριοι Αλέξανδρος Γκαϊτατζής και κ. Θεόδωρος Σιδέρης.

Αναφορικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης σε αυτή συμμετείχαν. Όσον αφορά την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης, το μουσικό πρόγραμμα επιμελήθηκε ορχήστρα αποτελούμενη από τους λέξανδρο Ζώρα στο κλαρίνο, Γιάννη Μπούρα στην γκάιντα και στην τρομπέτα, Γιάννη Κουτσάκη στα κρουστά, Γιώργο Φουλίδη στο ακορντεόν, και Βάνια Καραμπιγίκη στο τραγούδι.

Αξίζει να σημειωθεί η ορθή ερμηνεία και επιλογή τραγουδιών από την ερμηνεύτρια και τους μουσικούς, καθώς στην εκδήλωση ακούστηκαν στην ολότητα τους από πλευράς στίχων παραδοσιακά ακούσματα που σε αντίστοιχες εκδηλώσεις λησμονούνται.

Με τα χορευτικά να ολοκληρώνουν την παρουσίαση του προγράμματος τους, το κέφι είχε ανάψει και δεν έλειψαν οι στιγμές που στήθηκαν μικρότεροι χορευτικοί κύκλοι μεταξύ των θεατών,

ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την εξέδρα ελεύθερη για χορό για όλους τους παριστάμενους, με τους μικρότερους εξ αυτών να σέρνουν πρώτοι τον χορό.

 

 

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα