Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΝάξος: Νέοι χοροπηδούν ψέλνοντας το "Χριστός Ανέστη"

Νάξος: Νέοι χοροπηδούν ψέλνοντας το “Χριστός Ανέστη”

Ένα ιδιαίτερο Αναστάσιμο έθιμο αναβίωσε στην Απείρανθο της Νάξου, με τους νέους του χωριού να ψέλνουν από κοινού με ιερέα το «Χριστός Ανέστη».

Σύμφωνα με το cyclades24.gr και το apeiranthos-naxos.blogspot.com, oι θόρυβοι από την αρχαιότητα θεωρείται ότι διώχνουν τα κακά πνεύματα. Το χαρμόσυνο χτύπημα της καμπάνας, οι φωνές των πιστών και οι κροτίδες, συναποτελούν το ηχητικό πλαίσιο του γιορτινού αυτού εθίμου. Στο πλαίσιο αυτό ο ήχος και το φως αποτελούν τα μαγικά μέσα που σφραγίζουν την Αναστάσιμη χαρά.

Συγκεκριμένα στην κεντρική εξωτερική είσοδο του ναού, όπου συγκεντρώνονται κυρίως νέοι οι άντρες του χωριού, αγκαλιάζονται σφιχτά και ψέλνοντας και χοροπηδώντας τον ύμνο.

Στο πλακόστρωτο που βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο ανάβουν τα κλίματα που συγκεντρώθηκαν εκεί για να ενισχύουν με τη φωτιά τους τον αποτρεπτικό και καθαρτικό ρόλο του θείου φωτός της Ανάστασης. Αυτό το φως το μεταφέρουν οι πιστοί στα σπίτια τους, σχηματίζοντας με τις λαμπάδες τον σταυρός στο ανώφλι, για να τους προστατεύει από κάθε κακό. Το καντήλι που ανάβει με το Άγιο Φως κατά το παρελθόν παρέμενε άσβεστο για σαράντα μέρες.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα