Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΕικαστική έκθεση για την νεότερη ιστορία της Μακεδονίας στο μουσείο Μακεδονικού αγώνα

Εικαστική έκθεση για την νεότερη ιστορία της Μακεδονίας στο μουσείο Μακεδονικού αγώνα

- Advertisement -

Σειρά δράσεων με ξεναγήσεις, γνωριμία με καλλιτέχνες και εργαστήρια διοργανώνει το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας το Σάββατο 1 Ιουνίου, στο πλαίσιο της έκθεσης “Εικαστικές Προσεγγίσεις της Ιστορίας της Μακεδονίας, 19ος-20ός αιώνας”.

Ο λόγος για μια έκθεση που περιλαμβάνει εικαστικά έργα και αρχειακό υλικό από τη συλλογή του ΙΜΜΑ, δίνοντας έμφαση στην καλλιτεχνική μνήμη που αποδίδει την ανάγκη για επανάσταση και το όραμα των αγώνων στη Μακεδονία για την ελευθερία. Η έκθεση βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 3 Απριλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Την επιμέλεια αυτής έχει η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του ΙΜΜΑ, κα Σταυρούλα Μαυρογένη, με συνεπιμέλεια-συντονισμός από την Φιλόλογο-Μουσειολόγο, Διευθύντρια Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, κα Αθηνά Παυλίδου. Συγκεκριμένα από τις 11:00 μέχρι τις 14:00 οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν τους καλλιτέχνες, κ. Λάζαρο Πάντο και κ. Στέλιο Μερτζανίδη, οι οποίοι συμμετέχουν με πρωτότυπα έργα τους στην Έκθεση. Τα δύο έργα παρουσιάζουν την εμβληματική μορφή του Παύλου Μελά και εκτίθενται για πρώτη φορά στο ΙΜΜΑ, μετά τη δωρεά τους από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Αναφορικά με τους δύο καλλιτέχνες, ο κ. Λάζαρος Πάντος εργάζεται στον τομέα της διακόσμησης και της ζωγραφικής. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στη Royal Academy of Fine Arts του Λονδίνου και έχει μαθητεύσει κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη. Μετά τις σπουδές στη ζωγραφική, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στον φωτογραφικό ρεαλισμό, ενώ έχει δημιουργήσει και μια σειρά «σύγχρονων» προσωπογραφιών, με τη συγκεκριμένη τυπολογία και τεχνική των πορτραίτων Φαγιούμ. Κατά τη δεκαετία του ’80 προσέγγισε τη ζωγραφική της ευρωπαϊκής Αναγέννησης και του Caravaggio, όπως επίσης και των Οριενταλιστών. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Δίδαξε ζωγραφική στο ιδιωτικό του εργαστήριο και ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, συνεργαζόμενος με σημαντικά έντυπα.

Αντίστοιχα ο κ. Στέλιος Μερτζανίδης σπούδασε Οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι αυτοδίδακτος στην κεραμική, τη γλυπτική και το κόσμημα. Έχει συμμετοχές σε πολλές ομαδικές εκθέσεις: στον Κοχλία, στη Στοά Τέχνης, στη Μικρή Πινακοθήκη, στη Διαγώνιο, στην Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής Αμαρουσίου, στους Παράλληλους Δρόμους, ενώ έργα του κοσμούν δημόσιους χώρους στο Κοντοπούλι και τη Μύρινα της Λήμνου.

 

 

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα