Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΔ. Ωραιοκάστρου: Εκδηλώσεις μνήμης για την “Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων...

Δ. Ωραιοκάστρου: Εκδηλώσεις μνήμης για την “Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας”

Για πρώτη φορά σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Κοινότητα Νέας Φιλαδέλφειας του Δήμου Ωραιοκάστρου, όπου πριν από 100 χρόνια εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία.

Οι εκδηλώσεις έγιναν με πρωτοβουλία του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη και πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Κοινότητα Νέας Φιλαδέλφειας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Φιλαδέλφειας «Εστία Φιλαδελφέων». Θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της 14ης Σεπτεμβρίου,ημέρα που έχει καθιερωθεί από το Ελληνικό Κράτος να τιμάται ως «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».

Το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα Νέας Φιλαδέλφειας από τον προϊστάμενο του ναού, πατέρα Κυριάκο Φωτιάδη και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Έλληνα Στρατιώτη στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την αντιδήμαρχο Καθημερινότητας του Δήμου Ωραιοκάστρου, Σοφία Δημητριάδου, η οποία εκπροσώπησε τον δήμαρχο, τον πρόεδρο της Κοινότητας Νέας Φιλαδέλφειας, Νίκο Γιαϊλατζόγλου και από δύο νεαρά μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας «Εστία Φιλαδελφέων».

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η χοροδιδάσκαλος, Βάσω Μουρατίδου. Αναφέρθηκε στη σημασία της καθιέρωσης των εκδηλώσεων στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στο χρονικό της Μικρασιατικής Καταστροφής και στην εγκατάσταση των προσφύγων στις νέες τους πατρίδες.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας, Νίκος Γιαϊλατζόγλου, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, για την πρωτοβουλία του να καθιερωθούν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού με επίκεντρο τη Νέα Φιλαδέλφεια. «Γίνεται μια σεμνή και όμορφη τελετή για να θυμόμαστε τους προγόνους μας. Είμαστε εδώ, υπάρχει άριστη συνεργασία με την διοίκηση του Δήμου μας και κάθε μέρα, κάθε χρόνο πηγαίνουμε ένα βήμα μπροστά ως προς αυτά που προσφέρουμε στους συμπολίτες μας», ανέφερε ο κ. Γιαϊλατζόγλου.

Για την πρωτοβουλία του δημάρχου, Παντελή Τσακίρη, μίλησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού, Χριστίνα Ζάπρα. «Τιμάμε τους ανθρώπους που έπεσαν στη Μικρά Ασία για να ζήσουμε εμείς ελεύθεροι. Τιμάμε τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, που θυσιάστηκαν και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Τιμάμε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας που εγκαταστάθηκαν πριν από 100 χρόνια εδώ και ξεπερνώντας κακουχίες και δυσκολίες δημιούργησαν στο Ωραιόκαστρο τη νέα πατρίδα τους», ανέφερε.

Στις εκδηλώσειςσυμμετείχαν ο βουλευτής της ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, Γερακίνα Μπισμπινά, ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας, Αριστείδης Λαζαρίδης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεσαίου, Γιώργος Παπαδόπουλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού του Δήμου Ωραιοκάστρου, Άγγελος Πανούσης, τοπικοί σύμβουλοι και κάτοικοι του χωριού.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, το πρωί της Κυριακής παρέστη στις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον ιερό καθεδρικό ναό του Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως. Ο κ. Τσακίρης συμμετείχε στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκεχοροστατούντος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεωςκ. Βαρνάβα και στην κατάθεση στεφάνων που ακολούθησε στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού, ψηφιδωτό που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του ναού και απεικονίζει το πλοίο που μετέφερε Έλληνες της Μ. Ασίας ως πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Στο Δήμο Ωραιοκάστρου για πρώτη φορά σήμερατιμήσαμε θεσμικά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Καθιερώνουμε εκδηλώσεις μνήμης που κάθε χρόνο θα πραγματοποιούνται στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες πριν από 100 χρόνια. Αυτή την πρωτοβουλία μας είχα σήμερα την ευκαιρία να την κάνω ευρύτερα γνωστή, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων που συνεισέφεραν για να δημιουργηθεί ο μετέπειτα Δήμος Ωραιοκάστρου και διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη», ανέφερε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα