Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΔράμα: Αποκτά μουσείο φωτογραφικών μηχανών

Δράμα: Αποκτά μουσείο φωτογραφικών μηχανών

Ένα νέο μουσείο ανοίγει της πύλες του με την άφιξη του 2024 στην πόλη της Δράμας, καθώς εισέρχεται στην τελευταία φάση της ολοκλήρωσής του τους προσεχείς μήνες.

Ο λόγος για το Αρχοντικό Αναστασιάδη ή Μαρμάρινο Σπίτι, όπως το αποκαλούν οι Δραμινοί, το οποίο θα φιλοξενήσει από φέτος πάνω 1.500 φωτογραφικές μηχανές, από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και την τελευταία δεκαετία του 20ού. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα μοντέλα πριν από τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή φωτογραφία. Η θαυμάσια αυτή συλλογή και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, ανήκει στον ναυπηγό κ. Αρη Θεοδωρίδη, ιδρυτή της ΑΜΚΕ Κύκλωψ, ο οποίος θέλοντας να τιμήσει τη γενέτειρά του αγόρασε το οικοδόμημα που είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη και τη φθορά. Αφού προηγήθηκε έρευνα σε αρχεία, ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης στην κατοικία του 1875 και την όμορη καπναποθήκη που διήρκεσαν δύο ολόκληρα χρόνια και έφεραν στην επιφάνεια πολλές εκπλήξεις για τον διάκοσμο αλλά και το παρελθόν του κτιρίου.

Οι επισκέπτες του μουσείου θα μπορούν να δουν στις προθήκες αυτού, φορητές camera obscura, μηχανές δαγκεροτυπίας, κατασκοπικές μηχανές από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και την ψυχροπολεμική περίοδο, στερεοσκοπικές και πανοραμικές μηχανές, ενώ στους χώρους του μουσείου θα υπάρχει ακόμα λειτουργικός σκοτεινός θάλαμος, αναπαράσταση φωτογραφικού στούντιο εποχής και βιβλιοθήκη φωτογραφικών θεμάτων. Η στόχευση της ΑΜΚΕ Κύκλωψ, δεν ήταν μόνον η διάσωση του αρχοντικού ή η μετατροπή του σε μουσειακό χώρο, αλλά η διασύνδεσή του με τη ζώσα ιστορία της πόλης, για τον λόγο αυτό έγινε έκκληση στην Δραμινή κοινωνία να συμβάλουν όλοι ώστε να δημιουργηθεί ένα αρχείο με παλιές φωτογραφίες της πόλης. Ιδιώτες, φορείς και σύλλογοι έχουν μέχρι στιγμής δώσει εκατοντάδες φωτογραφίες για να σκαναριστούν και να αρχειοθετηθούν. Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη και κάθε τόσο προστίθεται και άλλο υλικό.

Πηγή:kathimerini.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα