Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΒέροια: Εκκίνηση για το 30ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Λ΄ Παύλεια

Βέροια: Εκκίνηση για το 30ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Λ΄ Παύλεια

- Advertisement -

Τις εργασίες του ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιουνίου στον Χώρο Τεχνών του δήμου Βεροίας, το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο των Λ’ Παυλείων με θέμα: «Ο Απόστολος Παύλος και η λειτουργική ζωή της Εκκλησίας».

Πρόκειται για το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο καθώς και ποικίλες επιστημονικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, αθλητικές και λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του ιδρυτού της τοπικής Εκκλησίας, Αποστόλου των Εθνών Παύλου που διοργανώνει επί τριάντα συναπτά έτη η Αποστολική Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κατά τον μήνα Ιούνιο.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του Πρωτοπρ. Αθανασίου Νίκου έψαλε επίκαιρους ύμνους και στη συνέχεια ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και τους συνέδρους και με συγκίνηση αναφέρθηκε στη διεξαγωγή του πρώτου συνεδρίου των «Παυλείων» που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 1995, λίγους μόλις μήνες μετά την ενθρόνιση του Ποιμενάρχου κ. Παντελεήμονος. Όπως κάθε χρόνο το διεθνές συνέδριο τιμούν με την παρουσία τους Ιεράρχες των πρεσβυγενών και νεωτέρων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Ως εκ τούτου, πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος κ. Στέφανος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Αρσένιος (Πατριαρχείο Αντιοχείας) και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ενώ στις επόμενες συνεδρίες θα απευθύνουν χαιρετισμό οι υπόλοιποι Αρχιερείς. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Δημάρχου Βεροίας κ. Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, της εκπροσώπου του Αντιπεριφερειάρχου Ημαθίας κ. Κωνσταντίνου Καλαϊτζίδη, του προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Καθηγητού κ. Νικολάου Μαγγιώρου, του προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής των Παυλείων κ. Χαράλαμπου Ατματζίδη, Ομοτ. Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και του Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 30ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου.

Πριν την έναρξη της πρώτης συνεδρίας ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Νικόλαος Μαγγιώρος απένειμε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα τιμητική πλακέτα για την επι τριάντα χρόνια αγαστή συνεργασία με το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πρόεδρος της πρώτης Συνεδρίας ήταν ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Καθηγητής κ. Νικόλαος Μαγγιώρος και εισηγήσεις ανέπτυξαν ο Επ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Τιμολέων Γαλάνης, ο οποίος ανέγνωσε την εισήγηση της απουσιάζουσας Καθηγήτριας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Αικατερίνης Τσαλαμπούνη με θέμα: «Ο απόστολος Παύλος και η συνεισφορά του στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας» και ο διατελέσας Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτης Σκαλτής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Θείες Λειτουργίες στην παράδοση της Εκκλησίας». Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίας οι Άγιοι Αρχιερείς και οι ελογιμώτατοι καθηγητές μετέβησαν στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας, όπου είχαν τη χαρά να ξεναγηθούν από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς μας Μητροπόλεως Αρχιμ Αθηναγόρα Μπίρδα στο Παύλειο Κειμηλιαρχείο «Ιεροί Θησαυροί», το οποίο φιλοξενεί εκθέματα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας.

Το επιστημονικό συνέδριο και τις εκδηλώσεις των Λ’ Παυλείων τιμούν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος κ. Στέφανος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Αρσένιος (Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λίπλγιαν κ. Δοσίθεος (Πατριαρχείο Σερβίας), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ουγγαρίας κ. Σιλουανός (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Στάρα Ζαγόρας κ. Κυπριανός (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζουγκδίδι και Τσαΐτσι κ. Γεράσιμος (Πατριαρχείο Γεωργίας), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος (Εκκλησία της Κύπρου), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος (Εκκλησία της Ελλάδος), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Απολλωνίας και Φιέρι κ. Νικόλαος (Εκκλησία της Αλβανίας), ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Karczewski και ο αξιότιμος Καθηγητής κ. Γεώργιος Betlejko (Εκκλησία της Πολωνίας), καθώς και τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες, καθηγητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και κληρικοί της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Οι εργασίες του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου θα συνεχιστούν το διήμερο 27 και 28 Ιουνίου και μεταδίδονται απευθείας από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως «Παύλειος Λόγος 90.2 FM» ενώ ταυτόχρονα μαγνητοσκοπούνται από τον εκκλησιαστικό τηλεοπτικό σταθμό «4Ε» και από τον εκκλησιαστικό τηλεοπτικό σταθμό «TRINITAS TV» του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

Πηγή:orthodoxianewsagency.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα