Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΨηφιοποιείται το αρχείο της ΔΕΘ

Ψηφιοποιείται το αρχείο της ΔΕΘ

- Advertisement -

Στην ψηφιοποίηση του αρχείου της προχωρά η ΔΕΘ στοχεύοντας στην διάσωση της ιστορίας τόσο της Έκθεσης όσο και της πόλης.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΔΕΘ παρουσιάστηκε το έργο με τίτλο “Μία διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία μέσα από το ιστορικό – πολιτισμικό αρχείο της ΔΕΘ-HELEXPO”. Εκεί έγινε αναφορά πως μέχρι στιγμής έχουν τεκμηριωθεί και ψηφιοποιηθεί 10.000 από περισσότερα από 100.000 στοιχείων, όπως έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο, αφίσες και άλλα αντικείμενα κυρίως μετάλλια. Το έργο αυτό είναι χωρισμένο σε τρεις περιόδους με την πρώτη ξεκινά από το 1928 που έγινε η πρώτη Έκθεση στο Πεδίον του Άρεως, την δεύτερη από το 1951 που λειτούργησε η πρώτη μεταπολεμική Έκθεση στους υπάρχοντες χώρους και την τρίτη να αφορά στην σημερινή εποχή.

Στόχος του συγκεκριμένου έργου η διάσωση της ιστορίας της Έκθεσης αλλά και της Θεσσαλονίκης και η προβολή της στους πολίτες, τόσο με φυσικό όσο και με ψηφιακό τρόπο. Μέρος του υλικού αυτού θα είναι ανοιχτό στο κοινό και σε άλλο μέρος του θα έχουν πρόσβαση ερευνητές, ενώ θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή της οπτικοακουστικής ξενάγησης, οι εφαρμογές τρισδιάστατης περιήγησης και οι εκπαιδευτικές διαδραστικές εφαρμογές.

Το όραμα της διοίκησης της ΔΕΘ-HELEXPO είναι το αρχείο αυτό να αποτελέσει το υλικό του Μουσείου της Έκθεσης, που θα εγκατασταθεί σε περίπτερο απέναντι από τον Πύργο του ΟΤΕ. Η ψηφιοποίηση εγγράφων και αντικειμένων πραγματοποιήθηκε μέσω σαρωτών και φωτογραφικών μηχανών υψηλής ανάλυσης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων.

Πηγή:amna.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα