Χριστουγεννιάτικη συναυλία με ήχους από την Ελληνικής παραδοσιακής και την βυζαντινή μουσικής διοργανώνει το τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης το ΠΑΜΑΚ, στις 18:00 το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για εκδήλωση που διοργανώνεται από την “Ορχήστρα Βιολιώνε” και τον Γιάννης Ζαρίας. Σε αυτή θα συμμετέχουν αρκετά μουσικά και φωνητικά σύνολα. Αυτά είναι ο γυναικείος βυζαντινός Χορός «Ευ νεάνιδες» του Εργαστηρίου Ποιητικής, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 το ταξίδι του με στόχο την εκμάθηση και διάδοση της εκκλησιαστικής, κοσμικής, λόγιας, δημώδους και παραδοσιακής μουσικής, σε ενορχήστρωση, μουσική διδασκαλία και διεύθυνση του κ. Γεώργιος Πατρώνας
Βυζαντινός Χορός «Ευ νεάνιδες» και η “Ορχήστρα Βιολιώνε” η οποία θα παρουσιάσει σκοπούς από τις ελληνικές παραδόσεις, από την στεριανή, νησιωτική Ελλάδα και την Μικρά Ασία, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του κ. Γιάννης Ζαρίας. Ακόμα σε αυτή συμμετέχει και το φωνητικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης, που θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στην μουσική παράδοση της Δράμας και τις περιοχές του Ξηροποτάμου, του Μοναστηριακού και του Βώλακα καθώς και αφιέρωμα στην μουσική παράδοση της Κρήτης σε επιμέλεια του κ. Σωκράτη Σινόπουλου.
Η “Ορχήστρα Βιολιώνε” δημιουργήθηκε το 2018 και αποτελείται από φοιτητές της ειδίκευσης βιολιού της κατεύθυνσης Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Βασική επιδίωξη του μουσικού συνόλου αποτελεί η παρουσίαση ρεπερτορίου από τις ελληνικές παραδόσεις, καθώς και από αυτές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και νέων σύγχρονων συνθέσεων, μέσα από ένα δημιουργικό πρίσμα ενορχήστρωσης και εφαρμογής παλαιότερων αλλά και πιο σύγχρονων ερμηνευτικών τεχνικών των τοξοτών εγχόρδων. Πρόκειται για μια εναλλακτική μουσική πρόταση σύμπραξης των τοξωτών εγχόρδων με στόχο την ανάπτυξη διαδραστικότητας και τη διαρκή εξερεύνηση διαύλων μουσικής επικοινωνίας μεταξύ τους με άφθονη αυτοσχεδιαστική διάθεση. Βασικός στόχος της Ορχήστρας είναι να τροφοδοτήσει το πεδίο τεχνογνωσίας της ερμηνείας των τοξοτών εγχόρδων εν γένει με νέα στοιχεία τα οποία θα συμβάλουν στην ανάδειξη της εκφραστικής ιδιοτυπίας της «γλώσσας» της οικογένειας του βιολιού στις διάφορες λαϊκές προφορικές παραδόσεις. Η Ορχήστρα Βιολιώνε έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 25 εμφανίσεις σε προβεβλημένους χώρους, αρκετές εκ των οποίων έχουν επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Τα Σύνολα Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) εδώ και περισσότερα από είκοσι χρόνια παρουσιάζουν οργανική και φωνητική μουσική από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις γειτονιές της Ανατολής ισορροπώντας ανάμεσα στην ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση, το σύγχρονο crossover και την προφορική παράδοση.