Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση διαφθοράς σχετικά με το σκάνδαλο Qatargate και την σύλληψη της Εύας Καϊλή, μετά την τη δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων, καθώς και μελών της οικογενείας της και του συζύγου της.
Τι δήλωνε στο πόθεν έσχες της η Εύα Καϊλή
Στο “πόθεν έσχες” του 2019 – χρήσης 2018, η κα Καϊλή δηλώνει συνολικά 550.000 ευρώ εκ των οποίων τα 340.000 ευρώ προέρχονται από πώληση μονοκατοικίας στην Άνοιξη Αττικής. Το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων ανέρχεται σε περίπου 210.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος, 189.130 ευρώ, είναι κατατεθειμένο σε βελγική τράπεζα. Στην ακίνητη περιουσία εμφανίζονται συνολικά εγγραφές σε 5 ακίνητα. Στα 4 έχει 100% κυριότητα και σε ένα 25%.
Η πώληση της μονοκατοικίας στην Άνοιξη Αττικής, συνολικού εμβαδού 250τ.μ., της απέφερε 340.000 ευρώ. Πρόκειται για ακίνητο κατασκευής του 1986 το οποίο είχε αγοράσει το 2009 καταβάλλοντας 294.395 ευρώ (220 χιλ από δάνειο και τα υπόλοιπα από εισοδήματα προηγούμενων ετών). Παράλληλα, στο Βέλγιο κατέχει ένα διαμέρισμα 53 τ.μ., το οποίο αγοράστηκε το 2015 προς 175.000 ευρώ (140.000 δάνειο και 35.000 εισοδήματα προηγούμενων ετών).
Παράλληλα, κατέχει το 25% από διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 120 τ.μ. στον 7ο όροφο κτιρίου του 1969, το οποίο αποκτήθηκε το 1997, μέσω γονικής παροχήςΣτο πόθεν έσχες έτους 2020 -χρήση 2019, η ευρωβουλευτής δηλώνει εισοδήματα περίπου 219.000 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις αγγίζουν περίπου 405.000 ευρώ εκ των οποίων τα 335.680 σε βελγική τράπεζα. Αγοράζει διαμέρισμα στο Ψυχικό, 4ου ορόφου 169 τ.μ. με υπόγειο 40 τ.μ. έτους κατασκευής 2017. Για την αγορά καταβάλλει συνολικά 270.000 ευρώ (αντικειμενική αξία συμβολαίου απόκτησης 670 χιλ ευρώ). Ως πηγή προέλευσης των χρημάτων δηλώνει την πώληση περιουσιακού στοιχείου. Στο πόθεν έσχες 2021 -χρήση 2020- η Εύα Καϊλή εμφανίζει εισοδήματα 164.000 ευρώ. Οι καταθέσεις ανέρχονται σε 461.846 ευρώ ενώ η ακίνητη περιουσία παραμένει αμετάβλητη.
Την Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος, οι τέσσερις συλληφθέντες μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή
Την Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή , αναφέρει η νέα ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας. Ειδικότερα, σημειώνει ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».
Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι, σε υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με επικεφαλής έναν ανακριτή στις Βρυξέλλες, η οποία συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση οργάνωση, νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν σήμερα, το απόγευμα της Δευτέρας. Από την Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηλεκτρονικές πηγές δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων έχουν «παγώσει» για να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Ο σκοπός της σημερινής αναζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν να κατασχέσει αυτά τα δεδομένα.
Υπήρξαν επίσης διαφορετικές έρευνες στην Ιταλία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Αυτή η έρευνα κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust. Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, συμπεριλαμβανομένων 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και αυτή στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι νομικές διατάξεις για έρευνες σε σπίτια βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποικίλλουν ανάλογα με την εθνικότητα και την τοποθεσία τους. Με συγκεκριμένους όρους, σε περίπτωση που η έρευνα διεξήχθη από το Βέλγιο σε έναν Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να εφαρμοστούν οι βελγικοί κανόνες ασυλίας που χορηγούνται στους Βέλγους βουλευτές. Για να διεξαχθεί έρευνα σε Βέλγο ευρωβουλευτή, το βελγικό σύνταγμα απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και παρουσία του προέδρου της ενδιαφερόμενης συνέλευσης (στην περίπτωση αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Και οι δύο προϋποθέσεις λοιπόν πληρούνταν αυτό το Σαββατοκύριακο. Όλα αυτά έγιναν με άριστη συνεργασία και με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του κοινοβουλίου επισημαίνει η ανακοίνωση.Σημειωτέον ότι η ύπαρξη αδικήματος «επ’αυτοφώρω» καθιστά επίσης δυνατόν το να ενεργούν, και ιδίως για τη διεξαγωγή ερευνών, ακόμη και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας.
Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter