Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΣτην Αλβανία ο Μητσοτάκης – Ιστορική επίσκεψη στη Χειμάρρα

Στην Αλβανία ο Μητσοτάκης – Ιστορική επίσκεψη στη Χειμάρρα

Επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία, σήμερα (06.12.2022) και αύριο, κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα βρεθεί, την Τετάρτη, και σε Χειμάρρα, Λιβαδειά και Δερβιτσάνη. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού σε περιοχές όπου μένει η ελληνική μειονότητα από το 1991.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύουν στην επίσκεψή του στην Αλβανία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης. Η επίσκεψη στη Χειμάρρα θεωρείται ιστορική καθώς η τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού σε περιοχές όπου κατοικεί η ελληνική μειονότητα ήταν αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον Ιανουάριο του 1991, στη Δερβιτσάνη.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα, καθώς είναι η πρώτη φορά, που ανάλογη Σύνοδος φιλοξενείται σε χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση.

Μετά το τέλος της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι και την πρόεδρο της Βουλής, Λιντίτα Νικόλα. Πριν από τις διμερείς συναντήσεις με την αλβανική ηγεσία, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και επιδιώκει την βελτίωση των διμερών σχέσεων με τη γειτονική χώρα. Είναι γνωστή η θέση της για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της συνεννόησης. Υπενθυμίζεται, μάλιστα ότι υπάρχει ήδη πολιτική συμφωνία για παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, ζήτημα που αναμενόταν να συζητηθεί στη συνάντηση του Ν. Δένδια με την Αλβανίδα ομόλογό του την Παρασκευή.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, εφαρμόζοντας στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο και αναμένεται να επαναλάβει ότι οι συμφωνίες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της συνεννόησης γειτονικών χωρών συμβάλλουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στη Χειμάρρα

Αύριο, Τέταρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά και τη Δερβιτσάνη για να συναντήσει και να μιλήσει με μέλη της ελληνικής μειονότητας και απλούς πολίτες. Στο πλαίσιο της βελτίωσης των σχέσεων με την Αλβανία, η Ελλάδα επιδιώκει να προωθήσει τα θέματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Στις περιοχές, όπου μένει η ελληνική μειονότητα ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει και να ακούσει τα μέλη της ελληνικής μειονότητας και να δηλώσει τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας, να δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον της ελληνικής Πολιτείας, να ακούσει τις αγωνίες και τα προβλήματά τους, ώστε να δει πώς μπορεί να συνδράμει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους και στην ευημερία της μειονότητας.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

,
Διαβάστε Ακόμα