Τις εξελίξεις γύρω από το μεταναστευτικό σχολίασε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον Realfm 97,8.
Ο κ. Μηταράκης στάθηκε στον ρόλο συγκεκριμένων ΜΚΟ, με αποκορύφωμα τη δίωξη του Παναγιώτη Δημητρά, διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι, για παράνομη είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στο θέμα που προέκυψε με τις ψήφους των ομογενών ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. «Το να βοηθάς όμως ανθρώπους, παράνομα, είτε για ιδεολογικό είτε για οικονομικό όφελος, να μπουν στην ΕΕ, είναι ποινικό αδίκημα», είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχουν υποψίες πως μικρές ΜΚΟ έχουν σχέσεις με απέναντι, από την Τουρκία, ώστε να διευκολύνουν την είσοδο μεταναστών».
Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη:
Για την ψήφο των ομογενών: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ομογενείς να έχουν σχέσεις με την μητέρα πατρίδα. Δεν είναι εύκολο σαν πείραμα, υπάρχουν πρακτικά προβλήματα. Είναι κρίμα που δυστυχώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν σε τόσες πολλές δικλείδες και αποθάρρυναν τους ομογενείς να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους».
Αναφορικά με την ποινική δίωξη του Παναγιώτη Δημητρά και τον ρόλο των ΜΚΟ: «Αυτό που μπορώ να πω είναι πως ΜΚΟ που βοηθάνε ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα μας, είναι ηθικό. Το να βοηθάς όμως ανθρώπους, παράνομα, είτε για ιδεολογικό είτε για οικονομικό όφελος, να μπουν στην ΕΕ, είναι ποινικό αδίκημα. Αν προκύπτουν στοιχεία από την έρευνα του Λιμενικού, αυτό είναι ένα θέμα που θα κρίνει η Δικαιοσύνη. Είμαστε απέναντι στα κυκλώματα, όχι στους ανθρώπους. Είναι 4.000 ευρώ η ταρίφα ανά κεφάλι για να έρθει κάποιος από την Τουρκία. Όταν έρχονται οργανώσεις και αυτομάτως εμπλέκονται στο μεταναστευτικό χωρίς να γνωρίζουν τα δεδομένα, φαίνεται πως νομίζουν ότι υπάρχουν ασυλίες. Είδατε στο Ευρωκοινοβούλιο ΜΚΟ, οι οποίες βάλλουν κατά της Ελλάδας, από συγκεκριμένα κέντρα. Έχουμε δει στην Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων μια έντονη ρητορική κατά της Ελλάδας, με φωνές που ζητάνε να σταματήσει η Ελλάδα να φυλάει τα σύνορά της. Αυτό δείχνει πως κάτι κρύβεται από πίσω από όλα αυτά. Μάθαμε από τις τελευταίες εξελίξεις στο Ευρωκοινοβούλιο να είμαστε επιφυλακτικοί με το τι κρύβεται».
Για τις δράσεις των ΜΚΟ: «Είχαμε εκατοντάδες ΜΚΟ αγνώστου προελεύσεως και χρηματοδότησης. Υπάρχουν οργανισμοί που έχουν διαφανείς διαδικασίες και άλλες μικρές, με 2-3 άτομα που ενεργούσαν στα νησιά. Πλέον υπάρχουν ΜΚΟ στα μητρώα, με τις οποίες συνεργαζόμαστε άψογα. Υπάρχουν Οργανισμοί που μετά την έξαρση του 2015 βοήθησαν αρκετά, καθώς δεν είχαμε την τεχνογνωσία να διαχειριστούμε 1 εκατομμύριο μετανάστες. Υπάρχουν υποψίες πως μικρές ΜΚΟ έχουν σχέσεις με απέναντι, από την Τουρκία, ώστε να διευκολύνουν την είσοδο μεταναστών. Για αυτό απάντησα στην ΕΦ.ΣΥΝ, η οποία θεωρεί πως όλες οι ΜΚΟ πρέπει να έχουν ασυλία επειδή βοηθούν πρόσφυγες».
Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν για τον φράχτη του Έβρου: «Είναι υποκριτικές οι δηλώσεις Ερντογάν για τον φράχτη, ενώ είναι δική της δουλειά να φυλάει τα σύνορα, ενώ η ίδια έχει φτιάξει φράχτη με τη Συρία με ευρωπαϊκά λεφτά! Η Τουρκία αναφέρει πως δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της και έγινε συζήτηση στη χώρα από την αντιπολίτευση. Η ανοχή που δείχνει η Τουρκία είναι καταπάτηση της Κοινής Δήλωσης του 2016. Ο κύριος Ερντογάν αναφέρθηκε και στις δομές στα νησιά, οι οποίες λειτουργούν άψογα, ενώ υπήρχε προσπάθεια αποσταθεροποίησης».
Τέλος, για την κατάσταση που επικρατεί στο μεταναστευτικό: «Είμαστε κάτω κατά 99% στις ροές από το 2015 και 80% από το 2019. Αλλά δεν είναι μόνο η αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και οι πόλεις. Έκλεισε ο Ελαιώνας, κλείνει το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. Έχουν φύγει περισσότεροι από την Ελλάδα από όσους έχουν έρθει και αυτό αποτυπώθηκε από το ότι δεν είχαμε εργάτες γης. Ακολουθούμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Άλλοι πήραν άσυλο και έφυγαν. Η Ελλάδα παίρνει σοβαρά τις υποχρεώσεις της απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η γενική εικόνα είναι πως περισσότεροι έχουν φύγει παρά από ότι έχουν έρθει».
Μεταναστευτικό: Αυξημένες ροές και αιτήσεις ασύλου
Αυξημένες ήταν κατά το πρώτο εντεκάμηνο του 2022 οι ροές προσφύγων και μεταναστών και οι αιτήσεις ασύλου των ασυνόδευτων παιδιών, ενώ την ίδια ώρα υπήρξε μείωση των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου και του αριθμού των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στις δομές της επικράτειας. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τον Νοέμβριο του 2022.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αυξημένες κατά 87% ήταν οι ροές προσφύγων και μεταναστών το πρώτο εντεκάμηνο του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021. Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2022 έφτασαν 15.052 άτομα, ενώ την ίδια περίοδο του 2021 είχαν φτάσει 8.031 άτομα.
Την ίδια ώρα, τους πρώτους έντεκα μήνες του 2022 πραγματοποιήθηκαν 7.843 αποχωρήσεις μέσω απελάσεων, εθελοντικών επιστροφών και μετεγκαταστάσεων, αριθμός μειωμένος κατά 26% σε σχέση με το 2021. Οι εθελούσιες επιστροφές πάντως σημείωσαν αύξηση κατά 53% την περίοδο αυτή, αγγίζοντας τις 1.161 σε σχέση με 757 το ίδιο διάστημα του 2021.
Κατά το πρώτο εντεκάμηνο του 2022 σημαντική αύξηση υπήρξε στα αιτήματα που κατατέθηκαν από ασυνόδευτα παιδιά (κατά 33%). Η χώρα με τα περισσότερα αιτήματα ασυνόδευτων ανηλίκων την περίοδο Νοεμβρίου 2021- Νοεμβρίου 2022 ήταν η Σομαλία και ακολουθούν οι αιτούντες από Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μπανγκλαντές και Αίγυπτο. Συνολικά οι αιτήσεις ασύλου τον Νοέμβριο του 2022 ήταν αυξημένες κατά 35% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.
Στις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου πρώτου και δεύτερου βαθμού σημειώθηκε το πρώτο εντεκάμηνο του 2022 μείωση κατά 49% σε σχέση με το 2021. Επιπλέον, υπήρξε σταθερά πτωτική πορεία του αριθμού των διαμενόντων αιτούντων άσυλο στις δομές στην επικράτεια κατά 55% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021 (15.901 έναντι 35.182). Μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2022 υποβλήθηκαν συνολικά 22.399 ηλεκτρονικές αιτήσεις προκαταγραφής από Ουκρανούς εκτοπισθέντες και εκδόθηκαν 21.025 άδειες προσωρινής προστασίας. Συνολικά, οι άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών σε ισχύ ανέρχονταν τον Νοέμβριο του 2022 σε 471.198.
Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter