Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτική«Colpo grosso» από τους Σπαρτιάτες για να μη χάσουν την κρατική χρηματοδότηση;...

«Colpo grosso» από τους Σπαρτιάτες για να μη χάσουν την κρατική χρηματοδότηση; – Οι κυρώσεις που αντιμετωπίζουν

- Advertisement -

Με αυξημένο ενδιαφέρον παρακολουθεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις στο κόμμα “Σπαρτιάτες“. Η χθεσινοβραδινή ανατροπή, με την επιστροφή στο κόμμα των 3 βουλευτών που είχαν διαγραφεί, δεν ξάφνιασε, καθώς μεταξύ των κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών κύκλων, είναι εδραία η άποψη ότι στο κόμμα των Σπαρτιατών κυριαρχεί… “η λογική της αυτοπροστασίας”.

Δεν είναι τυχαίο εκτιμούν στην κυβέρνηση, ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγες ώρες πριν από την κατάθεση, σήμερα Τρίτη (5.9.2023) του προέδρου των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αναφορικά με τις καταγγελίες του περί “Greek mafia» και “Camorra”…

Καταγγελίες που τώρα, στο παρά πέντε της εμφάνισης του στη Δικαιοσύνη, τις παίρνει πίσω… Σε ανακοίνωση του, μετά τη συνάντηση του με τους Ιωάννη Δημητροκάλλη, Χαράλαμπο Κατσιβαρδά και Ιωάννη Κοντή, ο κ. Στίγκας δηλώνει ότι “οι χαρακτηρισμοί, “Greek Mafia” και “ομάδα εκβιαστών”, δεν έχουν καμία σχέση με κανέναν από τους διαγραφέντες ή κάποιον άλλον από την Κοινοβουλευτική Ομάδα”.

Συμφωνία με την πλευρά Κασιδιάρη…;

“Επέρχεται ηρεμία στις σχέσεις Στίγκα – Κασιδιάρη;” ρωτήσαμε αρμόδια κοινοβουλευτική πηγή, πριν ακόμη την τελευταία εξέλιξη, η οποία ήταν κάθετη. “Ο Β. Στίγκας θα ‘μαζέψει’ όσα είπε. Δεν συμφέρει κανέναν η έκθεση τους στη Δικαιοσύνη” εκτιμούσε.

“Συναγερμός” στα… “στρατόπεδα” Στίγκα και Κασιδιάρη

Η έρευνα της Δικαιοσύνης μαζί με την ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Βουλή, ότι “θα υπάρξουν κοινοβουλευτικές επιπτώσεις για όσα ακούστηκαν από τον κ. Στίγκα”, αλλά και η χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ότι “εξετάζουμε γρήγορα όλες τις επιλογές”, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να εκπέσει το κόμμα των Σπαρτιατών, έθεσε τους Σπαρτιάτες, και όσους τυχόν βρίσκονται πίσω από αυτούς, σε κατάσταση συναγερμού.

Το ζητούμενο για Σπαρτιάτες είναι να μην στοιχειοθετηθεί ότι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος είναι ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού, καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. Κι αυτό γιατί, βάσει νόμου, αν αποδειχτεί ότι πίσω από τους Σπαρτιάτες κρύβεται ο Η. Κασιδιάρης, τότε θα εκπέσουν.

Α. Γεωργιάδης: “Τσακώνονται σκληρά για τα λεφτά”

“Αν με ρωτάτε, είναι ο ορισμός του νόμου που έχουμε ψηφίσει, και το κόμμα αυτό πρέπει να εκπέσει. Σήμερα μπορούμε να συζητάμε για το εάν ο σκιώδης αρχηγός είναι ο Κασιδιάρης; Αφού ο νυν αρχηγός ο κ. Στίγκας δηλώνει ότι ο σκιώδης αρχηγός είναι ο Κασιδιάρης. Αυτοί οι μεγάλοι πατριώτες έχουν τσακωθεί και τσακώνονται σκληρά για τα λεφτά” δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης (Παραπολιτικά 90,1).

Άποψη που συμμερίζονται και στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα του δημοκρατικού τόξου.

“Δεν θα πάρουν χρηματοδότηση”

“Τη χρηματοδότηση, για την οποία έχουμε καιρό ακόμη – προβλέπεται να δοθεί στα κόμματα το 2024 – το θεωρώ βέβαιο ότι οι Σπαρτιάτες δεν θα την πάρουν” εκτιμά κοινοβουλευτική πηγή, με αφορμή τις αποκαλύψεις γύρω από το συγκεκριμένο κόμμα.

Η θέση των Συνταγματολόγων

Είναι διαφωτιστική η δήλωση του έγκριτου καθηγητή συνταγματικού δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου (EΡΤ), για το προβλέπεται για τη χρηματοδότηση σε περίπτωση διάλυσης ενός κοινοβουλευτικού κόμματος και τι αν αυτό “κοπεί στα δυο”. “Η ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορεί να καλύψει αυτό το κενό, διότι προβλέπει ότι πρέπει ένα μεγάλο ποσοστό των εκλεγμένων βουλευτών να έχει διωχθεί ή να έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον τους (…) Χρειάζεται ενδεχομένως νέα νομοθετική ρύθμιση. Εάν εκπέσουν οι 12 βουλευτές των Σπαρτιατών, δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης” δήλωσε.

Οι πιθανές κυρώσεις για τους Σπαρτιάτες

Εκτός δε από τη στέρηση της χρηματοδότησης, η Βουλή έχει και άλλα “όπλα” στη φαρέτρα της, όπως:

  • Την παρεμπόδιση της σύστασης Κοινοβουλευτικής Ομάδας από ανεξάρτητους βουλευτές των Σπαρτιατών.
  • Να κάνει χρήση των διατάξεων του κώδικα δεοντολογίας και να απευθύνει μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα, μειώνοντας ή και διακόπτοντας εντελώς τη μηνιαία βουλευτική αποζημίωση ή και απαγορεύοντας τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων στις συνεδριάσεις του Σώματος.

Πλέον, με την επιστροφή των 3 διαγραφέντων βουλευτών, και ταυτόχρονα την ανεξαρτητοποίηση 2 βουλευτών (των Γ. Μανούσου και Κ. Φλώρου), η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών αριθμεί 10 βουλευτές, κι ενώ το μίνιμουμ για να υφίσταται Κ.Ο. είναι 5 βουλευτές, βάσει του Κανονισμού της Βουλής.

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα