Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑπόψε η ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση: Το στίγμα της νέας τετραετίας...

Απόψε η ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση: Το στίγμα της νέας τετραετίας θα δώσει ο Μητσοτάκης

- Advertisement -

Προς ολοκλήρωση οδεύει το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης καθώς το απόγευμα αναμένεται ο τελικός γύρος αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η συζήτηση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα επαναλάβει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση την επόμενη τετραετία ενώ πιθανότατα θα τοποθετηθεί και σε ορισμένα μείζονα θεσμικά ζητήματα για τα οποία διαφάνηκε πεδίο ευρύτερης συναίνεσης από την συζήτηση που προηγήθηκε.

Πρόκειται για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων αλλά και για την άρση όλων των προσκομμάτων στην διαδικασία ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Νωρίτερα θα έχει τοποθετηθεί ο τελευταίος κύκλος υπουργών που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ομιλία του κ. Κωστή Χατζηδάκη καθώς αναμένεται να εξειδικεύσει το πλαίσιο των θετικών μέτρων που περιέγραψε ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη. Η ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 8 το βραδύ.

Οι προτεραιότητες για το Δημόσιο και την Υγεία

Την Παρασκευή τοποθετήθηκε σειρά υπουργών που παρουσίασαν τα βασικά σημεία του μεταρρυθμιστικού τους χάρτη για την επόμενη τετραετία.

Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως σημείωσε μεταξύ άλλων πως « δίνουμε βαρύτητα σε τέσσερις βασικές προτεραιότητες για ένα καλύτερο Δημόσιο με πιο ποιοτικές υπηρεσίες:

1η Προτεραιότητα: Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

2η Προτεραιότητα: Μία αποτελεσματικότερη Δημόσια Διοίκηση
3η Προτεραιότητα: Μείωση της γραφειοκρατίας
4η Προτεραιότητα: Νέο πλαίσιο εποπτείας για τους ΟΤΑ»

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης άνοιξε παράθυρο για αύξηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα στηρίξουν την Υγεία ενώ εξήγγειλε άμεσο πρόγραμμα 270 προλήψεων 270 για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ Αττικής.

Οι προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας

Την η θέσπιση ορίων (κόφτες) ώστε να μην υποστούν ζημία με τη νέα φορολογική παρακράτηση οι συνταξιούχοι που εργάζονται, εξήγγειλε ο υπουργός εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα τόνισε ότι θα επανεξεταστούν οι διατάξεις που «μπλοκάρουν» τη συνταξιοδότηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ που είναι κυρίως ελεύθερη επαγγελματίες.

Αναφερόμενος επίσης στην επαναφορά των τριετιών για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό , ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι « στόχος είναι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, προκειμένου σε 1-1,5 χρόνο να επιστρέψουμε δικαιώματα που χάθηκαν τα χρόνια των μνημονίων.»

Οι εξαγγελίες για τα έργα υποδομής και τη Δικαιοσύνη

Στα έξι μεγάλα έργα υποδομής (Μετρό Θεσσαλονίκης, Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας, Ε65, Ακτιο –Βόνιτσα, ΒΟΑΚ, Πατρών – Πύργκου) αναφέρθηκε ο νέος Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ποινές και πρόστιμα στους καθ’ έξιν μηνυτές προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υλοποιήσει συγκεκριμένο σχέδιο για την αναβάθμιση της της Δικαιοσύνης που θα έχει ως βασικό στόχο την γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να μπει ένα φρένο στην βιομηχανια αγωγών και μηνύσεων, ο κ. Φλωρίδης προανήγγειλε «πρόστιμα» για τις μηνύσεις που μπαίνουν στο αρχείο.

«Η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να γίνεται καταχρηστικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να θέσει εμπόδια στην πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. «Πρέπει όμως να βάλουμε ένα τέλος στην βιομηχανία αγωγών μηνύσεων και αναφορών που ταλαιπωρούν δικαστές και πολίτες. Αναφορές και μηνύσεις που καταλήγουν στο αρχείο θα ακολουθούνται από την επιβολή δικαστικών δαπανών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα