Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤσίπρας: Ο Κουρτς μπροστά στον Μητσοτάκη, φαντάζει μάλλον ως αρσακειάδα

Τσίπρας: Ο Κουρτς μπροστά στον Μητσοτάκη, φαντάζει μάλλον ως αρσακειάδα

Με παραλληλισμό στο πολιτικό σκάνδαλο που συντάραξε την Αυστρία, ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε μία ακόμα παραλλαγή των επιθέσεών του προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας πως «ο κ. Κουρτς μπροστά στον κ. Μητσοτάκη, φαντάζει μάλλον ως αρσακειάδα».

Κατά στη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος», ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς παραιτήθηκε για κατηγορίες που αφορούσαν σε ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ στην Ελλάδα, όπως υποστήριξε, «ρέουν εκατομμύρια κρατικού χρήματος και δεν τρέχει τίποτα (….) Όχι γιατί στην Αυστρία υπάρχουν εισαγγελείς και δικαστές και εδώ όχι. Και εδώ υπάρχουν έντιμοι και ευσυνείδητοι δικαστές. Αλλά γιατί εδώ βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών κάθε δικαστής μόλις πέσει επάνω σε πολιτικό πρόσωπο στέλνει το φάκελο στη Βουλή».

Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, «έτσι και έκανε η ελληνική δικαιοσύνη τον περασμένο Μάιο», που ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανή κακουργηματική απιστία κατά του Δημοσίου, για τη λίστα Πέτσα και, «πέφτοντας επάνω στους κυρίους Σκυλακάκη και Πέτσα, υπουργούς της κυβέρνησης, αναγκάστηκε να διακόψει την έρευνα και να διαβιβάσει το φάκελο στη Βουλή».Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία «φρόντισε να τον θάψει για μήνες σε κάποιο συρτάρι», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας πως θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες και πλέον δεν προβλέπεται παραγραφή, αφού «φροντίσαμε εμείς και αλλάξαμε το Σύνταγμα».

Χαρακτήρισε «δύο φορές ανήθικη» την στάση του πρωθυπουργού, «γιατί όλα αυτά τα έκανε τη περίοδο της πανδημίας και με πρόσχημα τη πανδημία», κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «έδινε ένα πακτωλό χρημάτων, λεφτά των φορολογούμενων, για να φτιάξει ένα καθεστώς στα ΜΜΕ να τον λιβανίζει».Κατά τον κ. Τσίπρα, παρότι η ΝΔ έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, «την φοβίζει ότι θα ανοίξει αυτός ο φάκελος», καθώς η Βουλή καλείται «να φωτίσει τους δόλιους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση, με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, προσπάθησε να στήσει ένα πρωτοφανές καθεστώς φαυλοκρατίας».

«Πώς μέσα σε λίγους μήνες, καταφέρατε να μετατρέψετε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία σε αυταρχικό καθεστώς τύπου Όρμπαν και Κουρτς», συνέχισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το έκανε γιατί αισθάνθηκε ανεπαρκής να διαχειριστεί τόσο μεγάλα και τόσο ζωτικά ζητήματα» και έτσι «θελήσατε να αγοράσατε μια άλλη πραγματικότητα».Είπε ότι το κρίσιμο ερώτημα που θα κληθεί η ΝΔ να απαντήσει στην εξεταστική είναι με ποια κριτήρια δόθηκαν αυτά τα χρήματα. Με ποια κριτήρια δόθηκαν, είπε, «180.000 στα Μέσα του κ. Μαυρίδη, και στην εφημερίδα “ Φιλελεύθερος” που πουλούσε χίλια φύλλα και ήταν έτοιμη να κλείσει. Και πήρε η εφημερίδα περισσότερα από την εφημερίδα “ Καθημερινή”, και πήρε τα χρήματα ο κ. Μαυρίδης και μετά την έκλεισε».

«Επειδή είναι συμπαθής; Και σε μένα είναι συμπαθής, δεν τον στοχοποιώ που αναφέρω το όνομά του, αλλά θέλω να μου πείτε ένα κριτήριο», συνέχισε, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη που ήταν παρών στη Βουλή.Άφησε μάλιστα σαφείς αιχμές για την χρηματοδότηση σελίδας του Μένιου Φουρθιώτη: «Με ποια κριτήρια αναγγείλατε ότι θα δώστε χρήματα ακόμα και στον κ. Φουρθιώτη, κ. Γεραπετρίτη; Γιατί; Είχατε κάποια ιδιαίτερη επικοινωνία μαζί του, τον γνωρίζατε; Δώστε μια απάντηση σε αυτό μιας και είστε εδώ, γιατί πολλοί στην κυβέρνηση λένε “ δεν είχαμε εμείς επαφές με τον κ. Φουρθιώτη, ο κ. Γεραπετρίτης είχε”. Σας δίνω μια ευκαιρία να δώσετε απαντήσεις όχι σε μένα, σ’ αυτούς που σας δείχνουν με το δάχτυλο».

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε με ποια κριτήρια δόθηκαν «σχεδόν 15.000 ευρώ σε Μέσα μηδαμινής αναγνωσιμότητας, που κανείς δεν ήξερε την ύπαρξή τους, στην επαρχία, μόνο και μόνο επειδή ανήκουν στον κουμπάρο του κ. Πέτσα, στη σύζυγο του βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ κ. Πάτση;».«Με ποια κριτήρια δώσατε 30.000 στο site του κ. Μουρούτη; Επειδή είναι στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά; To ίδιο ποσό δώσατε στην εφημερίδα “ Εφ-Συν”». Επιπλέον, ρώτησε με ποια κριτήρια δόθηκαν «χιλιάδες ευρώ σε sites που δεν περιέχονται στο Μητρώο Online Media του υπουργείου και σε άλλα κατ’ ουσία ανύπαρκτα μέσα», ενώ «αποκλείσατε εντελώς από κάθε χρηματοδότηση το ενοχλητικό για εσάς Documento». «Γιατί ενοχλεί τον Καίσαρα που αποκαλύπτει ότι έχει κάνει ψευδές πόθεν έσχες και ό,τι τον ενοχλεί πρέπει να κλείσει».

Κατηγόρησε ακόμη τον πρωθυπουργό ότι «τηλεφωνούσε προσωπικά σ’ έναν προς έναν επιχειρηματίες και διευθυντές επιχειρηματικών ομίλων για να πάψουν να δίνουν διαφήμιση».Για την εταιρεία Opinion Poll είπε ότι στις 31 Μαΐου παρουσίασε μια έρευνα της οποίας τα πορίσματα «επιεικώς να το πω, μας φάνηκαν παράξενα», σχολίασε.Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε, «που είναι εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2020 ενέκρινε την απευθείας ανάθεση στη REPOSITION STRATEGY LTD, που ανήκει στο ίδιο φυσικό πρόσωπο που είναι ιδιοκτήτης της εν λόγω δημοσκοπικής εταιρείας, για το έργο “ Τηλεπικοινωνιακή Υποστήριξη του TRAVEL.GOV.GR”».

Ανέφερε ότι «η αρχική απευθείας ανάθεση κάλυπτε συνολικό διάστημα 2 μηνών και είχε κόστος 60.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη Διαύγεια, ακολούθησαν και άλλες δύο επιπλέον επεκτάσεις της αρχικής σύμβασης κόστους 60.000 ευρώ και 150.000 ευρώ ακολούθως. «Συνολικά δηλαδή 270.000 απευθείας ανάθεση στον ιδιοκτήτη της εταιρείας που βγάζει περίεργα αποτελέσματα […] με 270.000 και καταλληλότερο για πλανητάρχη θα μπορούσε να τον βγάλει τον κ. Μητσοτάκη».Τέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδωσε περίπου 2,18 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις μέσα σε ενάμισι χρόνο και άλλα περίπου 2,73 δισ. σε συμβάσεις κλειστών διαδικασιών ή διαδικασιών διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. «Συνολικά μιλάμε για 4,9 δισ. ευρώ μέσα σε 18 μήνες, σε ημέτερους», ενώ ο κόσμος «δυστυχεί, φοβάται για τη ζωή του, δεν έχει να βγάλει το μήνα με την ακρίβεια, οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πνίγονται στα χρέη».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα