Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤουρκία: Ο Ακάρ ζητά συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – «Να μιλήσουν οι Υπουργοί...

Τουρκία: Ο Ακάρ ζητά συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – «Να μιλήσουν οι Υπουργοί Τουρισμού και Ενέργειας»

Μιλώντας στην Millet, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ανακάλεσε ο διάλογό του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο περιθώριο της συνόδου στο ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας την πρόσκλησή του για συνάντηση στην Άγκυρα ή στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. «Ελάτε εσείς εδώ ή καλέστε εμένα στην Αθήνα. Ας λύσουμε τα προβλήματα μόνοι μας. Για τον πλούτο του Αιγαίου ας μιλήσουν οι υπουργοί Τουρισμού ή Ενέργειας. Ακόμη δεν μας απάντησαν οι Έλληνες», είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

«Όταν πήγαμε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, μιλήσαμε, συζητήσαμε με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας στη συνάντηση του ΝΑΤΟ. Συζητήσαμε τα γεγονότα και είπαμε τις σκέψεις μας όπως ήταν. “Σας προσκαλώ. Ελάτε εδώ. Αν όχι, καλέστε με εσείς και θα έρθω”, του είπα. Ας λύσουμε τα θέματα μόνοι μας. Γιατί, εάν δεν μπορείτε να λύσετε μόνοι σας ένα πρόβλημα, τότε αρχίζουν να μιλούν άλλοι για εσάς διεθνώς. Λοιπόν, ας συζητήσουμε για την επίλυση των ζητημάτων μας.

»Πραγματοποιήσαμε δύο συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα. Είναι η σειρά μας για την τέταρτη συνάντηση. Τους περιμένουμε. Εμείς λέμε επίσης να μιλήσουν κι οι υπουργοί Τουρισμού και Ενέργειας για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον πλούτο του Αιγαίου. Ας συζητήσουν. Είπαμε, ‘ελάτε το συντομότερο δυνατό στην Κωνσταντινούπολη ή καλέστε εμένα, θα έρθω στην Αθήνα”. Αλλά ακόμη δεν μας απάντησαν», υποστήριξε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «υπάρχει ένα ζήτημα για το οποίο μίλησε ο πρόεδρός μας κι είναι σημαντικό. Στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ειπώθηκε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη ευθύνη και θέση στη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Τους το υπενθυμίσαμε. Είπαμε, ‘ελάτε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται και για να λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ μας, αλλά και για να επέλθει η ειρήνη, η ηρεμία κι η εκεχειρία στην περιοχή μας’. Εμείς, ως κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, δεν είμαστε απειλή για κανέναν. Αντίθετα, για τους φίλους, για τους συμμάχους, για τις συμμαχίες μας, για τη Δημοκρατία της Τουρκίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Θέλουμε να το γνωρίζουν όλοι αυτό. Όσοι καταλαβαίνουν την αξία αυτού, το κατάλαβαν και όσοι δεν την καταλαβαίνουν, θα την καταλάβουν».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα