Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤην Τρίτη η συνάντηση Μητσοτάκη – αγροτών

Την Τρίτη η συνάντηση Μητσοτάκη – αγροτών

Για τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ετοιμάζονται οι αγρότες, οι οποίοι στις 11:00 αναμένεται να πραγματοποιήσουν πανελλαδική σύσκεψη στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφασίσουν για τα μέλη της επιτροπής που θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει την Τρίτη στις 12:00, καθώς τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός επιστρέφει από το Βελιγράδι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται η γνωστοποίηση από πλευράς των αγροτών των 10 εκπροσώπων που θα προσέλθουν στη συνάντηση.

Η επιτροπή αναμένεται να είναι πολυμελής καθώς οι αγρότες επιθυμούν να εκπροσωπηθούν όλες οι περοχές της χώρας καθώς και όλοι οι κλάδοι, όπως αλιείς και μελισσουργοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών θα γίνει Δευτέρα απόγευμα ή Τρίτη πρωί, επειδή ο κ. Μητσοτάκης γυρίζει την Δευτέρα από το Βελιγράδι. Το πρόγραμμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες δεν θα γίνει τη Δευτέρα, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ , ενώ δεν απέκλεισε να γίνει την Τρίτη.

Ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε τη μετάθεση της συνάντησης λέγοντας ότι πρέπει να προσδιορισθεί από την πλευρά των αγροτών η σύνθεση της αντιπροσωπείας τους, αλλά και από την πλευρά της κυβέρνησης να ωριμάσουν αυτά που σκέφτεται και τι έχει να συζητήσει μαζί τους.

Προϋπόθεση του διαλόγου με τους αγρότες είναι οι ανοιχτοί δρόμοι, τόνισε.

«Ο πρωθυπουργός προφανώς, όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει, την Δευτέρα. «Από και και πέρα, περιμένουμε να ενημερωθούμε ποιους θα συναντήσει και ποιους θα εκπροσωπούν αυτοί που θα συναντήσει», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι «ανοιχτοί δρόμοι σημαίνει συνέχιση του διαλόγου».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να φτάσουμε σε ένα σημείο να εμποδίζονται οι πολίτες από την ελεύθερη διέλευσή τους», ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει όλη η καλή διάθεση, η οποία προκύπτει με πράξεις από τη πλευρά της κυβέρνησης, να ακούσουμε τους αγρότες».

Φλώρινα: Τετράωρος αποκλεισμός μόνο για τα φορτηγά αυτοκίνητα
Σε τετράωρο αποκλεισμό του Τελωνείου της Νίκης στην Φλώρινα προχώρησαν στις 13:00 αγρότες και κτηνοτρόφοι της ΠΕ Φλώρινας. Ο αποκλεισμός αφορά μόνο την κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων που κινούνται από και προς την Βόρεια Μακεδονία ενώ για τα υπόλοιπα ΙΧ η κυκλοφορία γίνεται κανονικά. Δεν υπάρχουν ουρές φορτηγών στα σύνορα, καθώς από την πλευρά της Ελλάδας η Αστυνομία έχει ακινητοποιήσει τα φορτηγά σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων πριν από τα σύνορα ενώ από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας οι αρχές έχουν προχωρήσει στην ακινητοποίησή τους σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Αργά χθες το βράδυ το μπλόκο στο Τελωνείο της Νίκης ενισχύθηκε με δεκάδες τρακτέρ σε μια προσπάθεια των αγροτών και κτηνοτρόφων να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση με τον αποκλεισμό των συνόρων.

Συμβολικός δίωρος αποκλεισμός του τελωνείου Κιλκίς
Σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό του τελωνείου Κιλκίς που εδρεύει στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Μεταλλικού επί του αυτοκινητοδρόμου Θεσσαλονίκης-Δοϊράνης, προχώρησαν από τις 10:20 και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής. Παρατάσσοντας τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα έβαλαν φρένο στη διέλευση φορτηγών οχημάτων και τον εκτελωνισμό εμπορευμάτων.

«Η σημερινή μας κινητοποίηση είναι συμβολικού χαρακτήρα και αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι επιτέλους να μας ακούσουν οι κυβερνώντες και να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά μας», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης.

Ο ίδιος προσθέτει: «επιτέλους πρέπει να γίνει ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός για τον πρωτογενή τομέα στην χώρα μας, τον οποίο θα ακολουθούν όλοι οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι της χώρας τωρινοί και επόμενοι, ώστε να πάψουν έτσι οι αποσπασματικού τύπου κινήσεις και ενέργειες που λειτουργούν τελικά ως ασπιρίνη στα συσσωρευμένα μας προβλήματα. Δεν είμαστε ζητιάνοι, αυτό που θέλουμε είναι να καταστούμε βιώσιμοι και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε την ελληνική γη, παράγοντας ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα για τους Έλληνες καταναλωτές, στηρίζοντας την ελληνική ύπαιθρο που βαίνει προς ερημοποίηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το τελωνείο, από αυτό καθημερινά περνούν 30-40 φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα προς εξαγωγή και περί τα 20-30 κάνουν εισαγωγές από τρίτες χώρες. Τα νούμερα αυτά, εξαρτώνται από την ημέρα και την περιόδο.

Newsroom Αθήνα 9.84, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα