Τρόπο να ορκιστεί βουλευτής αναζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφανος Κασσελάκης, με συνεργάτες του να βολιδοσκοπούν τηλεφωνικά υποψηφίους που βρίσκονταν ψηλότερες θέσεις στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.
Συγκεκριμένα το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδοθεί σε αυτές προσπάθειες, παρά τις παλαιότερες δηλώσεις του ιδίου, ο οποίος έδειχνε εμπιστοσύνη στον κ. Σωκράτη Φάμελλο διαβεβαιώνοντας την επιθμια του για αδιαμεσολάβητη σχέση με την κοινωνία. Οι λόγοι για αυτή την αλλαγή στάσης είναι δύο. Αφενός αν ο κ. Κασσελάκης μπει στη Βουλή και γίνει επικεφαλής και της Κ.Ο. τότε δύσκολα αμφισβητηθεί μετά τις ευρωεκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι απολύτως μετέωρος, μη έχοντας εκλεγεί μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μια απομάκρυνσή του από την ηγεσία της Κουμουνδούρου θα μπορούσε να τον “εξαφανίσει” στο κομματικό περιβάλλον. Αφετέρου δεν είδε με καλό μάτι την πρωτοβουλία του κ. Φάμελλου και άλλων στελεχών στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να μην πραγματοποιηθούν νέες εσωκομματικές εκλογές για την αναβάπτισή του με νωπή εντολή των μελών του κόμματος.
Επισημένεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές εξέλεξε τρεις βουλευτές επικρατεία, τον κ. Όθωνα Ηλιόπουλο, την κα. Έλενα Ακρίτα και τον κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, ενώ στην κατάταξη ακολουθούν κατά σειρά οι κα. Πόπη Τσαπανίδου, κ. Μιχάλη Καλογήρου, κα. Τζένη Λειβαδάρου, κ. Αθανάσιος Τσακρής και κα. Γεωργία (Ζωρζέττα) Λάλη, με τον κ. Στέφανο Κασσελάκη να ακολουθεί ως ένατος. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν γίνει νύξεις στον Όθωνα Ηλιόπουλο να παραιτηθεί, ενώ σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, με τις επαγγελματικές και ακαδημαϊκές υποχρεώσεις του να δημιουργούν εμπόδια στην άσκηση των βουλευτικών του καθηκόντων. Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο, αν παραιτηθεί πως θα τον διαδεχτεί αυτόματα ο κ. Στέφανος Κασσελάκης λόγω του ότι ήταν υποψήφιος που προερχόταν από τους αποδήμους.
Ήδη νομικοί και ακαδημαϊκοί έχουν τοποθετηθεί στο παρελθόν ενάντια σε αυτήν την ερμηνεία, οπότε πιθανότατα να χρειαστεί να παραιτηθούν και πολλοί ακόμα επιλαχόντες και επιλαχούσες. Ίσως μάλιστα χρειαστούν γνωμοδοτήσεις διαφόρων θεσμικών οργάνων, οπότε η έκβαση κρίνεται αμφίρροπη. Το δεδομένο αυτό το γνωρίζει ο στενός κύκλος του κ.Στέφανου Κασσελάκη, εξ ου και πρόσωπα κοντά του έχουν ξεκινήσει γύρο τηλεφωνημάτων προκειμένου να ανιχνεύσουν τις ακριβείς προθέσεις τους. Η υπόθεση ωστόσο είναι εξαιρετικά περίπλοκη σε σύγκριση με την τελευταία φορά που εξετάστηκε το ζήτημα, όταν δηλαδή εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στέφανος Κασσελάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από τότε το κόμμα έχει υποστεί διασπάσεις, ενώ πρόσωπα έχουν αποστασιοποιηθεί από την Κουμουνδούρου και την πολιτικά γενικότερα ή έχουν μετακομίσει σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς. Η κα Πόπη Τσαπανίδου έχει αποστασιοποιηθεί από την πολιτική, ο κ. Μιχάλης Καλογήρου είναι εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Αλέξη Τσίπρα, η Τζένη Λειβαδάρου έχει διακόψει την δημόσια πολιτική της δραστηριότητα, ο κ. Αθανάσιος Τσακρής έχει ενταχθεί στον «Κόσμο» του Πέτρου Κόκκαλη, ενώ ηκα Ζωρζέττα Λάλη δεν έχει προχωρήσει σε δημόσιες τοποθετήσεις.
Πηγή:ethnos.gr