Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ: “Η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει την αδράνειά της, έναντι της προκλητικότητα...

ΣΥΡΙΖΑ: “Η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει την αδράνειά της, έναντι της προκλητικότητα των Τούρκων ψαράδων”

«Η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, αντί να ανοίξει μέτωπο κατά του προβλήματος της παράνομης αλίευσης στα ελληνικά εγχώρια ύδατα από Τούρκους ψαράδες, το οποίο έχει ενταθεί επί των ημερών της, επιλέγει να ανοίξει μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας και να διχάσει ανεπίτρεπτα με μόνο σκοπό να αποφύγει τις ευθύνες της για την ολιγωρία που επιδεικνύει», αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους, οι τομεάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σταύρος Αραχωβίτης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Διαδίδει ψευδώς ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει την παράνομη είσοδό τους στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δήθεν λόγω της κατάργησης του άρθρου 401 του παλαιού ΠΚ», υποστηρίζουν και προσθέτουν: «Κρύβεται έτσι πίσω από μια δικαιολογία, γνωρίζοντας ότι η διάταξη αυτή αφενός είχε περιπέσει σε αχρησία και δεν τύχαινε εφαρμογής στην πράξη και αφετέρου προέβλεπε ιδιαίτερα χαμηλή, μη αποτρεπτική ποινή για τέτοιες ενέργειες, δηλ. χρηματική ποινή ή ποινή φυλάκισης από 10 ημέρες έως 6 μήνες η οποία εξ ορισμού πάντοτε αναστελλόταν και δεν εκτιόταν. Αποκρύπτει δε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (ΝΔ 420/1970, Κανονισμός 1005/2008 Ε.Ε./29/9/2008) είναι επαρκές για την αντιμετώπιση παράνομων πρακτικών».

Σημειώνουν, ακόμα, ότι «το Λιμενικό Σώμα, έχοντας την ευθύνη της αστυνόμευσης των θαλασσίων συνόρων, μπορεί να εφαρμόζει τις διατάξεις του άρθρου 83, ν. 3386/2005 για την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην αιγιαλίτιδα ζώνη και έτσι έγκαιρα, πριν καν την επιχείρηση αλίευσης, να αποτρέπει τα τουρκικά σκάφη, βάσει ενός νόμου που απειλεί πολύ βαρύτερη ποινή (φυλάκιση 3 μηνών έως 5 ετών με ποινές που δεν αναστέλλονται)».

Και καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους: «Εν κατακλείδι, τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν και μπορούν να ενισχυθούν. Βούληση δεν υπάρχει. Παρά μόνο πολιτική ανευθυνότητα αξιοποίησης μιας επικίνδυνης επιχειρηματολογίας που προσπαθεί να δικαιολογήσει την αδράνεια έναντι της προκλητικότητα των Τούρκων ψαράδων».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα