Σήμερα, στις έντεκα το βράδυ, ώρα Ελλάδας, έχει προγραμματιστεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.
Η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι σύντομη, λόγω και του βεβαρημένου προγράμματος τους. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για την πορεία του Ελληνοτουρκικού διαλόγου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.
Το πρωί της Τρίτης (9.7.2024) ώρα Αμερικής, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα-Μαρία Μπούρα, έκανε τις τελευταίες συνεννοήσεις με την τουρκική αντιπροσωπεία, ώστε να «κλειδώσει» τελικά ένα τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, με την ευκαιρία της παρουσίας τους στην Αμερικανική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Θετικά βήματα»
Με φόντο και τη «Διακήρυξη των Αθηνών», η επιδίωξη είναι Ελλάδα και Τουρκία να στείλουν ένα μήνυμα καλής θέλησης όσον αφορά στην προσέγγιση των δύο χωρών, με την Αθήνα να είναι ξεκάθαρη, ότι η μία και μόνη διαφορά που αναγνωρίζει με τη γειτονική χώρα, είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
«Αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά. Αλλά το γεγονός ότι είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας, όσον αφορά το να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στην νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα, όλα αυτά είναι μερικά θετικά βήματα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση που είχε στο Council of Foreign Relations με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα και διευθύνοντα σύμβουλο της Corus International, Ντάνιελ Σπέκχαρντ.
Τα «αγκάθια» και οι νέες προκλήσεις της Άγκυρας
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν γίνεται σε ένα μομέντουμ που η Άγκυρα συνεχίζει να βάζει νέα «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών. Αντιδρά στη ειλημμένη απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, ενώ λίγο πριν αναχωρήσει για τις Η.Π.Α., ο Ρ. Τ. Ερντογάν σε μία νέα προκλητική ενέργεια, έθεσε ξανά ζήτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο. Μάλιστα σχεδιάζει επίσκεψη – σόου στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, επέτειο εισβολής στη Μεγαλόνησο, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να βρίσκεται την ίδια ημέρα στη Λευκωσία.
Κ. Μητσοτάκης: «Η Κύπρος είναι μια κατεχόμενη ευρωπαϊκή χώρα»
«Η Κύπρος είναι μια κατεχόμενη ευρωπαϊκή χώρα» δήλωσε με έμφαση ο Κ. Μητσοτάκης, στη συζήτηση στο Council of Foreign Relations, και επανέλαβε την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ… Θέση που αναμένεται να προβάλλει και στην παρέμβαση του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, με το βλέμμα όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στη Βόρεια Μακεδονία θα στείλει μήνυμα, για σεβασμό του πνεύματος της Συμμαχίας, του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Καταγγέλλει τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα
Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης (Council of Foreign Affairs) ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι από το βήμα της Συνόδου της Συμμαχίας, θα καταγγείλει τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας για την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών και θα ζητήσει απόλυτο σεβασμό στη διεθνή συνθήκη που υπέγραψαν οι δύο χώρες.
Η χρήση του συνταγματικού ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας erga omnes, για όλες τις χρήσεις, είναι θεμελιώδες στη συμφωνία των Πρεσπών και δεν είναι διαπραγματεύσιμο ήταν το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη στο ομόλογο του Χρίστιαν Μίτσκοσκι και στη νέα Πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που επιμένουν να μη χρησιμοποιούν το συνταγματικό όνομα και να αποκαλούν τη χώρα τους «Μακεδονία».
«Η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ σήμερα γιατί η Ελλάδα ήρε το βέτο της μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη και επικυρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία που υποχρεώνει τη χώρα… Όταν ακούω ότι η νέα κυβέρνηση αναφέρεται στη χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας εντός της χώρας, έχω σοβαρές ανησυχίες. Και αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύω να θίξω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά, ότι η στάση της νέας ηγεσίας «δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο της Β. Μακεδονίας».
Πηγή: NewsIt