Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Αρχικήεκλογές 2023Πρόωρες εκλογές: 25 Σεπτεμβρίου ή 2 Οκτωβρίου;

Πρόωρες εκλογές: 25 Σεπτεμβρίου ή 2 Οκτωβρίου;

Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο αναζωπυρώνονται και πάλι μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις ΗΠΑ.

Δεν πρόκειται βεβαίως για νέα σενάρια. Από τα μέσα Απριλίου, πολλοί στη Νέα Δημοκρατία συζητούσαν ή υποστήριζαν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο αρχές Οκτωβρίου, με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση δε θα άντεχε πολιτικά ένα χειμώνα ακόμη μεγαλύτερης ακρίβειας και ακόμη και ελλείψεων σε φυσικό αέριο ή τρόφιμα.

Αυτό το σενάριο δεν αλλάζει με τους πανηγηρισμούς της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ούτε με τα τελευταία μέτρα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία θα φανούν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και λοιπών παρόχων από Ιούλιο και θα κάνουν έστω πιο υποφερτό το καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι βεβαίως η κυβέρνηση προσδοκά και σε αυξημένα δημόσια έσοδα από τον τουρισμό. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, όπως έχει γράψει και στο παρελθόν το NEWS 24/7 το καλοκαίρι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει “ταμείο” και στα τέλη Αυγούστου, ανάλογα με τις μετρήσεις, να ζυγίσει το ρίσκο και ο κ. Μητσοτάκης να έχει προκηρύξει εκλογές πριν τη ΔΕΘ. Το σενάριο αυτό θέλει ως πιθανότερη ημερομηνία πρόωρων εκλογών την 25η Σεπτεμβρίου ή τις 2 Οκτωβρίου, με τις δεύτερες κάλπες μέσα στον Οκτώβριο και πριν τα μεγάλα κρύα του χειμώνα.

Σε αυτή την περίπτωση η ΔΕΘ θα είναι προεκλογική και ο πρωθυπουργός θα θέσει από το Βελλίδειο τα διλήμματα της κάλπης, που ήδη έχει προδιαγράψει: Αυτοδύναμη ΝΔ ή πολιτική και οικονομική αστάθεια. Και όπως έχει πει ο κ.Μητσοτάκης, η πρώτη κάλπη αυτή της απλής αναλογικής, θα είναι κρίσιμη σαν τελική κάλπη, ώστε να αποφευχθεί η “χαλαρή” ψήφος διαμαρτυρίας.

Πηγή: Νews247.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα