Έντονη είναι η συζήτηση τις τελευταίες ημέρες για τα τεστ κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να καλεί τους πολίτες να κάνουν rapid test και τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά δωρεάν συνταγογράφηση των μοριακών τεστ (PCR).
Το κόστος των rapid είναι πιο φθηνό από αυτό των μοριακών και με δεδομένο ότι πολλοί πολίτες σπεύδουν να κάνουν έλεγχο για το εάν έχουν κολλήσει κορωνοϊό, υπάρχει μεγάλη αναμονή στα διαγνωστικά κέντρα.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κάλεσε τους πολίτες που έχουν κάνει rapid test και έχει βγει θετικό, να μην προβούν και σε μοριακό τεστ επιβεβαίωσης.
«Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά θετικά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και κόσμος, είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR» είπε, ανατρέποντας τις μέχρι πρότινος συστάσεις.
«Δεν χρειάζεται συχνά PCR test, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάνε οικογένειες. Κάνουμε rapid test που έχει μια διατίμηση και είναι φθηνή. Αν είναι θετικό το δεχόμαστε, αν είναι αρνητικό επίσης το δεχόμαστε. Αν έχουμε πολύ έντονα συμπτώματα να πάει κάποιος» συμπλήρωσε.
ΣΥΡΙΖΑ: Να υπάρχει συνταγογράφηση και δωρεάν πρόσβαση σε PCR
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να υπάρχει συνταγογράφηση και δωρεάν πρόσβαση σε PCR τεστ, όπως γίνεται στην Ευρώπη, καθώς στην Ελλάδα αναπτύσσεται ένας ακραίος «μαυραγοριτισμός», όπως αναφέρουν.
«Ο κ. Πλεύρης αντί να παριστάνει τον πλασιέ διαγνωστικών κέντρων που θησαυρίζουν, ας πει ότι είναι φθηνά τα ράπιντ και τα μοριακά τεστ στις οικογένειες που ματώνουν πληρώνοντας από την τσέπη τους κάθε εβδομάδα δεκάδες ως και εκατοντάδες ευρώ, για να δουν αν έχουν νοήσει και για να βγάλουν πιστοποιητικό νόσησης, που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μοριακό τεστ». Αυτό αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του, ενώ σχολιάζει περαιτέρω:
«Όσο για την πλήρη επιδημιολογική καταγραφή στη χώρα μας, είναι τόσο καλή που δυο μέρες πριν τα 35.000 κρούσματα οδηγούσε τον ίδιο τον υπουργό Υγείας να δηλώνει πως όλα βαίνουν καλώς και είναι αισιόδοξος».
Η απάντηση Πλεύρη
Με τη σειρά του ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών της ΕΕ σε διενέργεια μαζικών τεστ, ενώ η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει από νωρίς δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες και παράλληλα έχει προβεί σε διατίμηση τόσο των PCR όσο και των rapid test. Χάρη σε αυτήν την πολιτική έχουμε πλήρη καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας, διασφαλίζοντας στους πολίτες δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές υγείας και προσιτές τιμές στις ιδιωτικές δομές» και συνεχίζει:
«Όσοι οραματίζονται μαζικά δωρεάν PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αγνοούν ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές να τα υποστηρίξουν, άρα είτε απλά λαϊκίζουν είτε, ακόμη χειρότερα, στοχεύουν στην προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων».
Πότε κάνουμε rapid και πότε PCR
Συμπερασματικά, προτείνεται η διάγνωση με rapid test εκτός από περιπτώσεις που είναι βαριές και χρειαστεί νοσηλεία.
Διευκρινίσεις για το χρόνο διεξαγωγής μοριακού ελέγχου μετά από rapid test, έδωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολόγιας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως είπε ο κ. Γώγος, όταν κάποιος νοσήσει για πρώτη φορά πρέπει αναγκαστικά να κάνει PCR test, τόσο γιατί πρέπει να δηλωθεί όσο και για να βγάλει τα απαραίτητα πιστοποιητικά.
Ο καθηγητής σημειώνει πως οποίος, είναι εμβολιασμένος και δεν νοσεί για πρώτη φορά, είναι στο σπίτι του και έχει ένα θετικό rapid test, αυτό επαρκεί, να μη κάνει μοριακό τεστ.
Καθώς η νέα μετάλλαξη Όμικρον τείνει να εξελιχθεί σε ένα νέο μείζον πανδημικό κύμα παγκοσμίως, όλο και περισσότερος κόσμος ανησυχεί για το εάν τα τεστ κορωνοϊού που υπάρχουν στη διάθεσή μας, όπως τα rapid, αναγνωρίζουν τον ιό.
Η σύντομη απάντηση είναι ότι και στην περίπτωση της νέας παραλλαγής τα γρήγορα τεστ είναι αρκετά καλά, αλλά με τις ίδιες αδυναμίες που είχαν εμφανίσει απέναντι στη Δέλτα και στις προηγούμενες παραλλαγές.
Συνεπώς, δεν είναι σπάνια τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα τους.
Αντίθετα, τα PCR test έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν και τα κρούσματα με χαμηλό ιικό φορτίο, κάτι που φαίνεται ότι δεν επιτυγχάνεται πάντα με τα rapid test.
Πηγή:Cnn.gr