Αποκαρδιωτική είναι συχνά η εικόνα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με την κοινοβουλευτική παρουσία ορισμένων βουλευτών να είναι σχεδόν μηδαμινή.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα του insidestory.gr υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι παρά το γεγονός ότι κλείνουν ήδη έναν χρόνο στη θέση τους, από τις 25 Ιουνίου 2023, δεν έχουν κάνει χρήση των μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχουν στην διάθεση τους, έχοντας ελάχιστη ή μηδαμινή συμμετοχή στην συζήτηση των νομοσχεδίων. Με την ποιοτική αξιολόγηση της δουλειάς των Ελλήνων βουλευτών και την ανταπόκρισή τους στα καθήκοντά τους να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, η σελίδα insidestory.gr εξήγε τα συμπεράσματα της με βάση τα στοιχεία που συλλέγει το Vouliwatch.
Ακριβέστερα ένα από συνηθέστερα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι οι ερωτήσεις των βουλευτών προς τους υπουργούς. Ειδικότερα τον πρώτο έναν χρόνο της νέας Βουλής κατατέθηκαν συνολικά 4.973 απλές ερωτήσεις, με τις περισσότερες να προέρχονται από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (1.308). Αναφορικά με τις επίκαιρες ερωτήσεις συνολικά κατατέθηκαν 1.155 συνολικά, οι οποίες αφορούν θέματα της άμεσης επικαιρότητας και απαντώνται προφορικά. Σε αυτή την κατηγορία παρατηρείται μια “μονομαχία” στα έδρανα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 250 και του ΣΥΡΙΖΑ με 243.
Επισημένεται πως από την έρευνα έχουν εξαιρεθεί οι βουλευτές που κατέχουν παράλληλα άλλα αξιώματα, καθώς η δραστηριότητα τους δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν την υπόλοιπων βουλευτών, καθώς οι μεν υπουργοί υλοποιούν την πολιτική όπως σχεδιάζεται από την κυβέρνηση και έχουν συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, οι δε πρώην πρωθυπουργοί συνηθίζεται να κρατούν θεσμική στάση και οι όποιες παρεμβάσεις τους στην Ολομέλεια να θεωρούνται αξιοσημείωτα πολιτικά γεγονότα. Ακόμα στην καταμέτρηση των ομιλιών στο κοινοβούλιο κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων δεν συμπεριλαμβάνονται οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς ex oficio μιλούν συχνά, ενώ αριθμητικά φαίνεται πως καταγράφουν χαμηλές επιδόσεις και βουλευτές που έχουν επιπλέον καθήκοντα, όπως οι συμμετέχοντες στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (π.χ. Μπακογιάννη, Συρεγγέλα, Ρουσόπουλος κ.ά.) ή ορισμένοι που, λόγω των θέσεων που κατείχαν στο παρελθόν, η δημόσια τοποθέτησή τους είναι βαρύνουσας σημασίας και γι’ αυτό σπανίζει.
Στον αντίποδα εκείνοι που δεν έχουν απευθύνει καμία ερώτηση στους υπουργούς. Πρόκειται για 59 βουλευτές προερχόμενοι κατά κύριο λόγο από την Νέα Δημοκρατία, ενώ επτά από αυτούς παρότι δεν έχουν απευθύνει απλή ερώτηση, έχουν χρησιμοποιήσει την διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων. Πρόκειται για τους:
- Πλεύση Ελευθερίας, Κεφαλά (Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών), Μπιμπίλας (Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών), Καραγεωργοπούλου (Α’ Ανατολικής Αττικής), Καζαμίας (Επικρατείας)
- ΝΔ Σάλμας (Αιτωλοακαρνανίας)
- Σπαρτιάτες Δημητριάδης (Β’ Θεσσαλονίκης)
Οι υπόλοιποι 52 (όλοι της ΝΔ) δεν έχουν κάνει ούτε απλή ερώτηση, ούτε επίκαιρη.
Αναφορικά με τους εννιά βουλευτές των μονοεδρικών περιφερειών, που οι απαιτήσεις από τους εκπροσώπους των πολιτών είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Πρόκειται για περιφέρειες στις οποίες επικράτησε η Νέα Δημοκρατία, με τους εκλεγέντες βουλευτές να έχουν ισχνή δραστηριότητα, μιας και στην πλειονότητά τους έχουν κάνει από δύο ερωτήσεις, με τον βουλευτή Λευκάδας, Αθανάσιο Καββαδά, να ξεχωρίζει με τέσσερις ερωτήσεις, ενώ όσον αφορά τις επίκαιρες ερωτήσεις, έχει γίνει μόλις μία, από την Τζίνα Οικονόμου (Ευρυτανίας). Να αναφέρουμε εδώ ότι ο Ιωάννης Μπούγας (Φωκίδας) που έχει και το χαμηλότερο σκορ, διετέλεσε υφυπουργός Δικαιοσύνης, κάτι που μπορεί ίσως να εξηγήσει αυτούς τους αριθμούς. Παράλληλα υπάρχουν και κάποιοι που δεν έχουν μιλήσει καθόλου στην Ολομέλεια, επί έναν ολόκληρο χρόνο. Χαρακτηριστική περίπτωση φαίνεται να είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (Ηλείας) από τη ΝΔ, με μηδέν ομιλίες και ελάχιστη χρήση των λοιπών μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς και η Κατερίνα Μονογυιού (Κυκλάδων), όπως και ο Ιωάννης Καλλιάνος (Β3΄ Νοτίου τομέα Αθηνών). Αντίστοιχη περίπτωση είναι και ο Δημήτρης Καλογερόπουλος (Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών), η περίπτωση του οποίου είναι χαρακτηριστική για τον τρόπο που η Βουλή καταγράφει τη δραστηριότητα των βουλευτών, καθώς έχει μιλήσει δύο φορές, ωστόσο η μια ήταν η ορκωμοσία του (ορκίστηκε τον Ιανουάριο του 2024 αντικαθιστώντας τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη) και η δεύτερη είναι μια απλή απάντησή του σε υπουργό. Στην έρευνά συναντώνται κι άλλα τέτοια παραδείγματα, όπως η περίπτωση της ανάκλησης, που επικαλέστηκε ο Συμεών Κουπελόγλου της Ελληνικής Λύσης από τα βουλευτικά έδρανα, το οποίο καταγράφηκε στα πρακτικά και εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Βουλής ως ομιλία. Κατ’ επέκταση, υπάρχει πιθανότητα κι άλλοι βουλευτές που φαίνεται να έχουν μόνο μία ομιλία να μην έχουν καν αυτήν, ή βουλευτές που εμφανίζουν πολλές να μην τις έχουν κάνει στην πραγματικότητα. Άλλες περιπτώσεις κυβερνητικών βουλευτών χωρίς κοινοβουλευτική παρουσία είναι ο Σπύρος Τσιλιγγίρης (Ξάνθης), η Τσαμπίκα Ιατρίδη (Δωδεκανήσου), ο Γεώργιος Βλάχος (Α’ Ανατολικής Αττικής) και ο Θεόφιλος Λεονταρίδης (Σερρών), που πέρα από αντίστοιχη ελάχιστη χρήση μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχουν μιλήσει στην Ολομέλεια από μία μόνο φορά.
Όσον αφορά την αντιπολίτευση τα πράγματα διαφοροποιούνται σε όλα τα επίπεδα. Με μια πρώτη ματιά οι βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων μιλούν αρκετά στην Ολομέλεια, κάτι που δικαιολογείται από τον ρόλο τους. Βέβαια, υπάρχουν κι αυτοί που καταγράφουν αρκετά χαμηλότερες συμμετοχές έναντι της γενικής εικόνας του κόμματός τους. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί είναι οι: Συμεών Κεδίκογλου (Ευβοίας), Όθων Ηλιόπουλος (Επικρατείας) και Νίνα Κασιμάτη (Β’ Πειραιώς). Αν και υπογράφουν αρκετές γραπτές ερωτήσεις ο καθένας, σημειώνουν χαμηλά ποσοστά στη συζήτηση των νομοσχεδίων αλλά και στη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων με υπουργούς στην Ολομέλεια. Στο ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβος) είναι ο βουλευτής με τις λιγότερες συμμετοχές στην Ολομέλεια, καθώς έχει μιλήσει επτά φορές σε νομοσχέδιο. Στην Ελληνική Λύση, ο Συμεών Κουπελόγλου (Α’ Θεσσαλονικής) και ο Βασίλης Κοτίδης (Ημαθίας) έχουν συμμετάσχει σε συζήτηση νομοσχεδίου ελάχιστες φορές. Στην Νέα Αριστερά, οι λιγότερες ομιλίες αντιστοιχούν στον βουλευτή του κόμματος Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (Ξάνθης). Στο ΚΚΕ, ο Νικόλαος Αμπατιέλος (Α’ Πειραιώς) συμμετέχει στην συζήτηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια λιγότερο από τους συντρόφους του. Από το κόμμα ΝΙΚΗ τοποθετούνται αρκετά στην Ολομέλεια, καθώς ο βουλευτής Ανδρέας Βορύλλας (Β2’ Δυτικού Τομέα Αθηνών) είναι αυτός με τις λιγότερες ομιλίες (13), ενώ στην Πλεύση Ελευθερίας ο Διαμαντής Καραναστάσης (Α’ Αθηνών) έχει μιλήσει μόλις τέσσερις φορές σε συζήτηση νομοσχεδίου. Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Μπουρχάν Μπαράν (Ξάνθης), που άνηκε στο ΠΑΣΟΚ, έχει κάνει μόλις πέντε ομιλίες.
Πηγή:insidestory.gr