Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΚ. Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει...

Κ. Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του

Η ιστορία δεν ξαναγράφεται και κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEEPC) στη Θεσσαλονίκη.

«Τα δεδομένα είναι σαφή. Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις μετά το πέρας της Συνόδου, στην οποία συμμετείχαν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Κανείς, στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα διεθνή αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι έφτασε η ώρα «να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Αναγνώρισε ότι πρέπει να προηγηθούν σημαντικά βήματα εναρμόνισης τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Μόνο έτσι η ένταξή τους θα είναι ουσιαστική», συμπλήρωσε, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται και κάτι παραπάνω: «Η έμπρακτη δέσμευση της ευρωπαϊκής ηγεσίας και των κρατών μελών ότι θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες».

Για αυτό σημείωσε, στο σημερινό άρθρο του στο Politico, πρότεινε το 2033 ως χρονικό ορόσημο για την προσχώρηση όλων των χωρών στην ΕΕ. «Είναι ένας φιλόδοξος στόχος για τα δυτικά Βαλκάνια, αλλά μπορεί να είναι και ρεαλιστικός», τόνισε.

Στη Σύνοδο αποδείχθηκε ότι υπάρχει δυναμική για συνεργασία όλων των πλευρών της περιοχής, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για χάραξη «ενός οδικού χάρτη κοινών στόχων και αρχών».

Η παρουσία του Σαρλ Μισέλ στη Θεσσαλονίκη στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Η ανταπόκριση του Όλαφ Σολτς στην πρόσκληση, συνέχισε, «αναδεικνύει το ειδικό ενδιαφέρουν του για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και δικαίως» καθώς αυτή η «ευαίσθητη περιφέρεια από ζώνη εντόνων και σύνθετων αντιθέσεων πρέπει να εξελιχθεί σε πεδίο δημιουργικών συνθέσεων».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα