Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την πορεία του τουρισμού στην χώρα μας και τις προσδοκίες για βελτίωση των παροχών.
Ο κ. Κικίλιας μίλησε αρχικά για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην χώρα μας τα τελευταία 24ωρα.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες, η μεταβολή του κλίματος, μας απασχολεί, είναι μία πρόκληση και πάνω απ΄ όλα είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού κάλλους των δασών μας και δεύτερο οι περιουσίες των ανθρώπων. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια, και θέλω να πω με την εμπειρία μου ως υπουργός προστασίας του Πολίτη το 2014, με ευθύνη τότε και το Πυροσβεστικό Σώμα και το μεταναστευτικό, ότι η περίοδος αυτή κρίνεται και σχόλια πρέπει να γίνονται στο τέλος. Άρα, η κριτική και οι απόψεις που ακούγονται και είναι θεμιτές, να μείνουν για το τέλος της περιόδου, να αφήσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται, τους πυροσβέστες μας, τους ανθρώπους που ασχολούνται με την ασφάλειά της ζωής και της περιουσίας μας, να τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι μία δύσκολη εργασία όπως βλέπουμε, με πολύ μεγάλο κίνδυνο, και αξίζουν τον σεβασμό και την εκτίμησή μας, και πολλές φορές ρισκάρουν τη ζωή τους για εμάς», ανέφερε αρχικά.
«Οι 400 πυροσβέστες είναι πάρα πολύ μεγάλο νούμερο, πλησίασαν τους 500, κι δεκάδες εναέρια μέσα. Καλώς ήταν εκεί και η αστυνομία να συμβάλει στο micromanagement, από γειτονιά σε γειτονιά, από σπίτι σε σπίτι, βοηθώντας τους πολίτες να φύγουν από τα σπίτια τους, σε περιοχές που ζητούσε η Πολιτική προστασία να γίνει εκκένωση, για μία ακόμη φορά με ψυχραιμία, με αίσθηση της ευθύνης. Θα παρακαλούσα όλους να πέσουν οι τόνοι, και να σχολιαστούν όλα αυτά, θετικά και αρνητικά, μετά το πέρας της κρίσης», συμπλήρωσε.
Μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας τοποθετήθηκε για τον τουρισμό που την φετινή χρονιά έχει σπάσει κάθε ρεκόρ και έχει ξεπεράσει τα νούμερα του 2019.
«Έχουμε το πρόγραμμα για τον Τουρισμό για όλους. Είναι η βαριά μας βιομηχανία ο τουρισμός και αυτό αιτιολογείται. Ο πρωτογενής τομέας, τα προϊόντα από την ελληνική γη, είτε εξάγονται είτε δίδονται στα ξενοδοχεία και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα τουριστικά. Στις υπηρεσίες και στο εμπόριο, κατά κύριο λόγο κινείται αυτή η μονάδα λόγω του τουρισμού. Η κατασκευή είναι 80 επαγγέλματα. Στην Ελλάδα, 8 στις 10 επενδύσεις είναι τουριστικές επενδύσεις, άρα, συμβάλει ο τουρισμός στην στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας, και των ανθρώπων που έχουν ανάγκη να δουν στήριξη και ενίσχυση στο εισόδημά τους. Είναι το πρώτο μέλημά μας η μικρή ελληνική επιχείρηση, ο εργαζόμενος στον τουρισμό και η μέση ελληνική οικογένεια σε μία περίοδο πολύ δύσκολη με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση», πρόσθεσε.
Για το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού και τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό είπε πως, «Υπάρχουν συμπολίτες μας που δυσκολεύονται και δεν μπορούν. Ο κ. Μητσοτάκης την περίοδο της πανδημίας έδωσε 44 δις, τώρα στην ενεργειακή κρίση έχουν δοθεί άλλα 6 δις οριζοντίως, σε αυτούς που δεν μπορούν και δεν έχουν και βεβαίως 70 εκατομμύρια για τον τουρισμό. Τα 30 εκατομμύρια είναι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» που οι πολίτες έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Είχαμε ανταπόκριση, οι δικαιούχοι είναι άνω των 200.000 φέτος. Προτρέπω τους επαγγελματίες να δίνουν ποιοτικές και καλώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Τα 70 εκατομμύρια ήταν για την στήριξη των Ελλήνων που δεν μπορούν εκ των οποίων τα 30 εκατομμύρια ήταν για το πρόγραμμα, τα 35 εκατομμύρια από το Υπουργείο Εργασίας, από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, για καταλύματα μεταφορά, την σίτιση. Τα δύο αυτά προγράμματα θα πάνε μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Οι δικαιούχοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν κατ’ αποκοπή, ένα κομμάτι τώρα, ένα αργότερα, και συν αυτών υπάρχουν και 5 εκατομμύρια ευρώ που έχει δώσει η κυβέρνηση για την βόρεια Εύβοια και την Σάμο, τις δύο περιοχές που δοκιμάστηκαν την περσινή χρονιά. Στη βόρεια Εύβοια οι πληρότητες είναι κοντά στο 90% αυτή τη στιγμή».
»Επειδή συνηθίζεται να συγκρίνεται το 2019 με τώρα, το 2019 ήταν μία χρονιά χωρίς πίεση, που έφερε ρεκόρ τουρισμού και εσόδων, τώρα έχουμε πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, έχουμε πανδημία, ελληνοτουρκικά, πληθωρισμό, τα πάντα. Παρόλα αυτά, με πολλή δουλειά και χαμηλούς τόνους, συλλογική προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα και των εργαζόμενων στον τουρισμό, επεκτείναμε την τουριστική περίοδο, την φέραμε πιο νωρίς, και στην κρουαζιέρα και στις αεροπορικές πτήσεις, από τις 7 Μαρτίου απευθείας από το εξωτερικό. Τα στοιχεία είναι μέχρι στιγμής πάρα πολύ υψηλά. Πήραμε τα στοιχεία από τους τζίρους όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τον Μάιο. Ο τζίρος τους είναι 40 εκατομμύρια ευρώ πιο πάνω από το 2019. Αυτό δείχνει ότι κινείται το συνάλλαγμα στην πραγματική οικονομία, είναι πάρα πολύ σημαντικό για να στηριχθούν και οι εργαζόμενοι αλλά και εκείνοι που έχουν τις επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.