Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔημοσκόπηση: Έξι στους δέκα θέλουν δεύτερες εκλογές – Το προφίλ των αναποφάσιστων

Δημοσκόπηση: Έξι στους δέκα θέλουν δεύτερες εκλογές – Το προφίλ των αναποφάσιστων

Ενδιαφέροντα στοιχεία, ενόψει εκλογών, προκύπτουν από το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της ALCO που παρουσίασε ο Alpha.

Σημειώνεται ότι χθες, στο πρώτο μέρος της έρευνας, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εμφάνιζε διαφορά 7 ποσοστιαίων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (32,1% έναντι 25,1%), ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κινούνταν στο 9,8%.

Στο αποψινό δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Alco δίνεται βάση στο ποσοστό και τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό των αναποφάσιστων, καθώς και στο ερώτημα «κυβέρνηση συνεργασίας ή νέες εκλογές».

Έξι στους δέκα θέλουν δεύτερες εκλογές, ενώ το 26% θέλει “κυβέρνηση ηττημένων”.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο ερώτημα συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή νέες εκλογές, οι έξι στους δέκα (61%) δήλωσαν υπέρ των νέων εκλογών, ενώ υπέρ του ενδεχόμενου συγκυβέρνησης τάχθηκε το 26%.

Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 77% είναι υπέρ των νέων εκλογών και το 15% μόλις υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι υπέρμαχοι της κυβέρνησης συνεργασίας κατά 57%, έναντι 34% που προτιμούν νέες εκλογές.

Σε αντίστοιχο ερώτημα για κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25, ένας στους δύο (50%) προτιμά νέες εκλογές. Κοντά είναι το ποσοστό κυβέρνησης συνεργασίας με 37%.

Αναλυτικότερα, οι ψηφοφόροι των τριών κομμάτων δείχνουν ξεκάθαρα τάση υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας. Το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, που είναι υπέρ φτάνει το 75%, ενώ σε ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25 τα αντίστοιχα ποσοστά είναι στο 55% και 60%.

Πώς «μοιράζονται» οι αναποφάσιστοι των εκλογών

Όσον αφορά τους αναποφάσιστους στις εκλογές, το 55% αποτελούν γυναίκες και το 45% άνδρες.

Ανά ηλικιακή κατηγορία, οι περισσότεροι αναποφάσιστοι ανήκουν στις ηλικίες 45-64 ετών σε ποσοστό 41%, ενώ στο 35% είναι οι αναποφάσιστοι ηλικίας 25-44 ετών.

Σχεδόν οι μισοί, το 47% αποτελούν ψηφοφόρους της Αττικής, ενώ το υπόλοιπο 53% είναι από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο των αναποφάσιστων είναι το ποσοστό τους ανάλογα με το εισόδημά τους. Οι περισσότεροι είναι μισθολογίου 701-1.000 ευρώ, καθώς το 25% από αυτούς δεν έχει καταλήξει σε ποιο κόμμα θα ψηφίσει. Στο 34% φτάνει το ποσοστό των αναποφάσιστων σε μισθούς μεγαλύτερους των 1.000 ευρώ ανά μήνα.

Ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός των αναποφάσιστων

Όσον αφορά των πολιτικό αυτοπροσδιορισμό τους, ο ένας στους τρεις δηλώνει πως «δεν έχει», το 21% δηλώνουν κεντρώοι, το 14% κεντροαριστεροί, το 12% κεντροδεξιοί, το 8% δεξιοί.

Δεύτερη ευκαιρία στον Μητσοτάκη λέει το 24%, στον Τσίπρα το 21%

Στο ερώτημα «σε ποιον πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία» μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα, το 24% λέει στον νυν πρωθυπουργό και το 21% στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η πλειοψηφία (33%) λέει σε κανέναν από τους δύο.

Το δίλημμα ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ

Τέλος, στο αν είναι αναποφάσιστοι μεταξύ δύο κομμάτων, οι περισσότεροι προβληματίζονται στο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ (12%) και στο δίλημμα ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ (11%).

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα