Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑ. Ξανθός: Οι περικοπές θα καταστήσουν σεληνιακό τοπίο το δημόσιο σύστημα υγείας

Α. Ξανθός: Οι περικοπές θα καταστήσουν σεληνιακό τοπίο το δημόσιο σύστημα υγείας

“Τώρα που έχουμε την επιρροή νέων μεταλλάξεων, που βάζουν τα συστήματα υγείας, τις κοινωνίες σε κατάσταση συναγερμού, εσείς μας φέρνετε έναν προϋπολογισμό που βασική του παραδοχή είναι ότι αποδράμει η πανδημία”, ανέφερε ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε με δριμύτητα την περικοπή δαπανών, προειδοποίησε για τον κίνδυνο το ΕΣΥ να μετατραπεί την επόμενη ημέρα σε “σεληνιακό τοπίο” και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αν δεν ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, θα έχει εγκληματική ευθύνη γιατί θα υπογράψει, με τον τρόπο αυτό, τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

“Είναι πρόκληση να έρχεστε εδώ και να λέτε ότι η κριτική για την παταγώδη αποτυχία, για την πανωλεθρία που βιώνει αυτές τις ημέρες η χώρα, για την κατάρρευση όλων των σκληρών δεικτών, για την υποχώρηση της Ελλάδα στη σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι μεμψιμοιρία της αντιπολίτευσης” είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι “επί εβδομάδες, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, όσον αφορά τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού” και τρίτη στην πλεονάζουσα θνησιμότητα.

Αυτά τα στοιχεία, είπε ο Ανδρέας Ξανθός, είναι δείκτες που αποτυπώνουν την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας σημειώνοντας ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι έχουν τριπλασιαστεί οι ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες των ανθρώπων. Ιδίως για τις ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες, ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα τις παρέλαβε στο 14,5%. Με την παρέμβαση για την πρόσβαση των ανασφάλιστων, αυτό το ποσοστό το 2019 ήταν στο 8% και τώρα είναι στο 24%.

“Όχι μόνο δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της υγειονομικής κρίσης και έχουμε μια τραγική επιδείνωση αυτές τις ημέρες σε όλους τους σκληρούς δείκτες και το σύστημα υγείας είναι σε εσωτερικό λοκντάουν και έχει κατεβάσει ρολά για την υπόλοιπη νοσηρότητα, αλλά έχουμε και διεύρυνση των ανισοτήτων”, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι εν μέσω της πανδημικής κρίσης, εν μέσω της τεράστιας αγωνίας των ανθρώπων για την υγεία τους και την επιβίωση των συγγενών τους που είναι διασωληνωμένοι και περιμένουν πολλές φορές μάταια ένα κρεβάτι εντατικής, και “υπάρχουν και εκεί σκιές που πρέπει να διαλευκανθούν, να δοθούν εξηγήσεις”, η κυβέρνηση φέρνει έναν προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει περικοπές.

“Σας αρέσει, δεν σας αρέσει αυτή είναι η αλήθεια. Μείον 820 εκατομμύρια ευρώ οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό στο σύστημα υγείας, στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας. Μείον 560 εκατομμύρια το όριο δαπανών συνολικά του υπουργείου Υγείας. Μείον 280 εκατομμύρια, ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων και των ΥΠΕ. Μείον 124 εκατομμύρια, ο προϋπολογισμός στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Μείον 60 εκατομμύρια, ο προϋπολογισμός για επικουρικό προσωπικό. Μείον 245 εκατομμύρια, ο προϋπολογισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ. Μείον 16 εκατομμύρια, ο προϋπολογισμός για τους ιδιώτες παρόχους και συν 100 εκατομμύρια για τη φαρμακοβιομηχανία. Αυτή είναι η κοινωνική σας μεροληψία. Από αυτόν τον προϋπολογισμό, οι μόνοι ευνοημένη κοινωνική ομάδα, είναι οι φαρμακοβιομήχανοι”, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα