Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΈρχονται συγχωνεύσεις των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης

Έρχονται συγχωνεύσεις των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης

Την κατάργηση και συγχώνευση τους σε μια των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης προβλέπει προτεινόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό οι νέες πλέον μείζονες δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ) θα είναι διαδημοτικού χαρακτήρα, ειδικού, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως και οι σημερινές ΔΕΥΑ, ενώ θα λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο. Θα διοικούνται από συμβούλιο στρατηγικής και εποπτείας, μέλη του οποίου θα είναι οι επιμέρους δήμοι. Η διοίκηση τους θα γίνεται από εννεαμελή εκτελεστική επιτροπή και από εκτελεστικό διευθυντή που θα επιλεγεί με κριτήρια αγοράς. Παράλληλα με την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων θα ρυθμιστούν τα χρέη των ΔΕΥΑ και θεσπίζεται μηχανισμός μη δημιουργίας νέων χρεών.

Με βάση την σχετική ανακοίνωση οι νέες επιχειρήσεις που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση των υπηρεσιών τους, θα συμβάλουν στον περιορισμό ζητημάτων που οδήγησαν σε συσσώρευση ανείσπρακτων λογαριασμών και αυξημένες απώλειες νερού. Οι νέες ισχυρές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα εν λόγω προβλήματα με την δημιουργία σημαντικών οικονομιών κλίμακος και εξοικονόμηση πόρων. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν ήδη μεγάλες αντιδράσεις για το ζήτημα, που αναμένεται να ενταθούν όταν και θα κατατεθεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο.

Πηγή:xronos-kozanis.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα