Τα μέτρα συζητήθηκαν στη σύσκεψη της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο Κώστας Σκρέκας είπε πως η κυβέρνηση θεσπίζει κίνητρα και αντικίνητρα για τους δημόσιους φορείς με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στο 10%.
Στόχος η εξοικονόμηση να φτάσει το 30% έως το 2030, είπε ο υπουργός, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης.
Ο υπουργός Ενέργειας ζήτησε επίσης:
- Για τα κτήρια του δημοσίου αρχικά οι δημόσιοι φόρεις να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο για τον έλεγχο των κτηρίων και των εγκαταστάσεων.
- Συστήνουμε συντήρηση κλιματιστικών και ρύθμιση για την ορθολογική ενεργειακή κρίση.
- Ζητάμε από όσους εργάζονται στο δημόσιο να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.
- Κατά την αποχώρηση των εργαζομένων θα πρέπει να μεριμνούν για κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού. Ο ενεργειακός υπεύθυνος θα ορίζει ανά όροφο έναν υπάλληλο που θα αποχωρεί τελευταίος.
- Για τον οδοφωτισμό των πόλεων προτείνουμε τη βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού, την περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού που μπορεί να μειώσει 35-50% την κατανάλωση.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός τόνισε πως ανάλογες συστάσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα και για τον ιδιωτικό τομέα καθώς και για τα νοικοκυριά.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Βορίδης είπε πως τα μέτρα έχουν ήδη ενσωματωθεί ήδη από 2/7 στην ΚΥΑ που προβλέπει το πλαίσιο για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν οι φορείς του δημοσίου είναι να ορίσουν τον ενεργειακό υπεύθυνο που θα μεριμνά για την τήρηση των μέτρων, είπε ο υπουργός Εσωτερικών.
Σε περίπτωση μη συμμορφώσεως των φορέων του δημοσίου, εκτός από τα κίνητρα θα έχουμε και κυρώσεις, όπως είναι ο προγραμματισμός προσλήψεων, προειδοποίησε ο υπουργός.
Επιπλέον, πρόσθεσε, στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας που ξεκινά τον Οκτώβριο δεν θα εντάσσονται οι φορείς που δεν συμμορφώνονται με τα ενεργειακά μέτρα.
Εμείς θα επιμείνουμε, είναι σημαντικό για ηθικούς και για οικονομικούς λόγους, και δεν ζητάμε κάτι φοβερό αλλά στοιχειώδη πράγματα όπως είναι η συντήρηση των θερμαντικών και η αποφυγή της σπατάλης, είπε ο υπουργός.
Παρίνοντας την σκυτάλη ο κ. Σκυλακάκης είπε:
«Το 2021 το ρεύμα κόστισε 700 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ποσό και γι’ αυτό αν επιτευχθεί εξοικονόμηση εμείς θα γλιτώσουμε πληρωμένες με 240 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή 12-14 φορές πάνω απ’ ό,τι πληρώναμε πριν.
Στην προσπάθεια αυτή φτιάξαμε και μια πλατφόρμα, όπου μπαίνουν όλα τα κτήρια και οι δομές του δημοσίου λογαριασμό – λογαρισμό, ώστε να παρακολουθούμε τι επιτυγχάνεται».
«Στόχος μας είναι η αλλαγή συμπεριφοράς», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης καθώς πλέον δεν έχουμε την πολυτέλεια που είχαμε όταν η ενέργεια ήταν φθηνή.
Αναφορικά με τα κίνητρα και αντικίνητρα είπε:
Για όσο καιρό δεν εφαρμόζει ένας φορέας τα μέτρα εξοικονόμησης δεν θα εξετάζονται ενισχύσεις του όσο για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους όσο και για άλλες δαπάνες ειδικού και γενικού χαρακτήρα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.