Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ: Τέσσερα ερωτήματα για περίεργη δημοσκόπηση

ΣΥΡΙΖΑ: Τέσσερα ερωτήματα για περίεργη δημοσκόπηση

- Advertisement -

Παράλληλη διαδρομή εταιρείας δημοσκοπήσεων με εταιρεία που έλαβε δημόσιο έργο με απευθείας ανάθεση φέρνει στο φως της δημοσιότητας ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριου Κάτση.

Συγκεκριμένα, την παρέμβαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η δημοσκόπηση της OpinionPoll που εκτοξεύει τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις 14 ποσοστιαίες μονάδες σε μια περίοδο που η φθορά της κυβέρνησης είναι πασιφανής. Στην ίδια δημοσκόπηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με χαοτική διαφορά έναντι του Αλέξη Τσίπρα (45,6% έναντι 19,7%).

«Για άλλη μια φορά, μια δημοσκόπηση έρχεται ως μάννα εξ ουρανού να »μακιγιάρει» τη βαρύτατα τραυματισμένη εικόνα του πρωθυπουργού λίγες ώρες πριν ανέβει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» σχολιάζει ο Μαρ. Κατσής.

Η δημοσκόπηση της OpinionPoll που δημοσιεύτηκε σήμερα για λογαριασμό της εφημερίδας Political «εξαντλεί τα όρια της θεσμικής υπευθυνότητας που επιδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα» αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εξηγεί:

Στις 02/06/2021 ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε παρέμβαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με επιστολή των βουλευτών μελών της επιτροπής προς τον πρόεδρο Αθανάσιο Μπούρα για την «περίεργη» δημοσκόπηση της OpinionPoll που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου 2021, αξιοποιώντας τον νόμο Ρουσόπουλου 3603/2007 που δίνει την δυνατότητα κατόπιν αιτήματος της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να προσκομιστούν από τη δημοσκοπική εταιρία πρωτογενή δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με το κόστος, τον τρόπο και μέθοδο διενέργειας της δημοσκόπησης και εξαγωγής αποτελεσμάτων.

Ύστερα από 1 μήνα σιωπής παρά τα συνεχή αιτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθ. Μπούρας αρνείται το αίτημα μας με εντελώς αβάσιμους και προσχηματικούς λόγους, παραβιάζοντας το νόμο και καλύπτοντας ουσιαστικά την εταιρία OpinionPollνα αποφύγει τον κατά το νόμο προβλεπόμενο έλεγχο.

Η εταιρεία OPINIONPOLL ΕΡΕΥΝΕΣ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ σύμφωνα με το μητρώο δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ και το ΓΕΜΗ ανήκει εξολοκλήρου στον κ. Μιχαήλ Διαμαντή του Γεωργίου. Σύμφωνα πάλι με στοιχεία του ΓΕΜΗ η εταιρεία REPOSITION STRATEGY LTD, φέρεται να είναι συμφερόντων του Μιχαήλ Διαμαντή του Γεωργίου, ο οποίος είναι νόμιμος εκπρόσωπος της. Τόσο η OPINIONPOLL όσο και η REPOSITIONSTRATEGYLTD έχουν την ίδια διεύθυνση ως επιχειρήσεις (Δάφνη, Ισμήνης 10).

Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε, που είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2020 ενέκρινε την απευθείας ανάθεση στη REPOSITION STRATEGY LTD για το έργο «Τηλεπικοινωνιακή Υποστήριξη του TRAVEL.GOV.GR» [ΑΔΑ: 6091469ΗΡΧ-Ζ7Κ]. Η αρχική απευθείας ανάθεση κάλυπτε συνολικό διάστημα 2 μηνών και είχε κόστος 60.000€, ενώ σύμφωνα με τη Διαύγεια, ακολούθησαν και άλλες δύο επιπλέον επεκτάσεις της αρχικής σύμβασης κόστους 60.000€ και 150.000€ αντίστοιχα. Ο ΕΔΥΤΕ έχει εγκρίνει και εκτελέσει δαπάνες για την πληρωμή της εταιρείας τρεις φορές ήδη, με κόστος συνολικά 111,600€.

Ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει αν είναι η δημοσκοπική OpinionPoll στο pay roll του Μαξίμου εκτιμώντας πως «δεν δικαιολογείται τόση αθωότητα στις μέρες μας» και ζητώντας από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

Για ποιο λόγο προέβη σε απευθείας ανάθεση στην εν λόγω συμβουλευτική εταιρία που συνδέεται άμεσα με τη δημοσκοπική OpinionPoll και με τι κριτήρια την επέλεξε;
Ποιο ήταν το φυσικό αντικείμενο και το παραδοτέο του συγκεκριμένου έργου;
Σε τι συνέβαλε στην επιδημιολογική επιτήρηση και στο ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού το παραπάνω έργο;
Χωρίς περιστροφές, είναι η δημοσκοπική εταιρία OpinionPollστο payrollτου Μαξίμου με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών που δοκιμάζονται σκληρά ώστε να φιλοτεχνεί την εικόνα του Πρωθυπουργού;Πόσες ακόμα δημοσκοπικές εταιρίες έχει στο payroll του;

πηγή aftodioikisi.gr
- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα