«Καμιά επιστροφή σε μοντέλα του παρελθόντος» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω Twitter αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, με αφορμή το Βραβείο Ειρήνης Βεστφαλίας που παρέλαβε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, για την υπογραφή της συμφωνίας.
«Είχα την τιμή να παραλάβω, μαζί με τον Πρ/ργο της Βόρειας Μακεδονίας
Ζόραν Ζάεφ, το Βραβείο Ειρήνης Βεστφαλίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αποδείξαμε ότι η ειρηνική επίλυση διαφορών με προάσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι το μέλλον. Καμιά επιστροφή σε μοντέλα του παρελθόντος», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Είχα την τιμή να παραλάβω, μαζί με τον Πρ/ργο της Βόρειας Μακεδονίας @Zoran_Zaev, το Βραβείο Ειρήνης Βεστφαλίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αποδείξαμε ότι η ειρηνική επίλυση διαφορών με προάσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι το μέλλον. Καμιά επιστροφή σε μοντέλα του παρελθόντος pic.twitter.com/tbtNkDe5Ov
— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) August 28, 2021
«Θέλαμε μια Συμφωνία υπό τον ΟΗΕ που θα άντεχε και δεν θα κατέρρεε απέναντι στην πρώτη δυσκολία. Μια Συμφωνία που δεν θα έλυνε μόνο τις διαφορές μας, αλλά θα μας έδενε σε μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση για να αντιμετωπίσουμε μαζί προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε μαζί ευκαιρίες» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην προετοιμασία της Συμφωνίας.
Περιγράφοντας την διεθνή συγκυρία της περιόδου εκείνης, ανέφερε ότι «αυτό δεν ήταν εύκολο ειδικά σε μία περίοδο που και οι δύο χώρες μας, αντιμετώπιζαν οικονομικές κρίσεις και βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της χειρότερης προσφυγικής κρίσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Δεν ήταν εύκολο σε μία περίοδο εθνικής περιχαράκωσης που έφτασε μέχρι το Brexit. Ή σε μια περίοδο που η ΕΕ είχε παγώσει τη διεύρυνση και ενδιαφερόταν για τα Βαλκάνια κυρίως για τον έλεγχο των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών. Σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ αποστασιωποιούνταν από την πολυμερή διπλωματία. Kαι σε μία περίοδο που οι εθνικιστικές δυνάμεις ήταν ισχυρές. Στις χώρες μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Μιλώντας για την ευρύτερη σημασία της Συμφωνίας σημείωσε ότι «αποδείξαμε ότι η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ειρήνη και τη σταθερότητα αντί να καθοδηγείται από τρίτους, να μεταθέτει συνεχώς την επίλυση διαφορών και να προβαίνει σε δηλώσεις που δεν σημαίνουν τίποτα για τις ζωές των πολιτών.
«Σήμερα αυτό το μήνυμα είναι ακόμα πιο σημαντικό από ότι ήταν το 2018 και το 2019. Η εμπειρία της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης, καθώς και οι εξελίξεις που βλέπουμε στο Αφγανιστάν πρέπει να μας δίνουν ένα μάθημα: Ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε στα οικονομικά και γεωστρατηγικά μοντέλα των τελευταίων 40 χρόνων», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Αναφέρθηκε επίσης στις περιφερειακές διαφορές λέγοντας ότι η πιο ξεκάθαρη δοκιμασία είναι στην ίδια την Eυρώπη: τα Δυτικά Βαλκάνια, το Κυπριακό και η Ανατολική Μεσόγειος και πρόσθεσε «η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών ενεργά».
«Πρέπει να κάνει ο,τι χρειάζεται για να λάβουν χώρα οι Διακυβερνητικές Διασκέψεις για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινας. Και η ΕΕ πρέπει να δώσει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι η μόνη δυνατή λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση του νησιού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρέπει να υπογραμμίσει ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα βελτιωθούν μόνο εάν σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας» υπογράμμισε.
Πηγή: CNN Greece