Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠ. Αμυράς: Δεν έχει κανονιστεί συνάντηση Μητσοτάκη

Π. Αμυράς: Δεν έχει κανονιστεί συνάντηση Μητσοτάκη

- Advertisement -

Στην παρουσία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του γραφείου του Πρωθυπουργού Πάνος Αμυράς μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και τους δημοσιογραφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο.

«Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα των αμυντικών κονδυλίων»

Όπως είπε «είναι μια κρίσιμη Σύνοδος που γίνεται ταυτόχρονα με την 75η επέτειο της ίδρυσης του ΝΑΤΟ. Επομένως, είναι πλούσια η ατζέντα, με δεδομένο το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και βεβαίως την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Επομένως αυτά τα ζητήματα είναι σημαντικά.

 

»Στην ατζέντα θα τεθεί το θέμα των αμυντικών κονδυλίων και των αμυντικών προϋπολογισμών από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε για πολλούς λόγους και για ιδιαίτερους λόγους δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, άλλες χώρες δεν το κάνουν. Αυτό θα το θέσει ο πρωθυπουργός, όπως επίσης θα θέσει ο πρωθυπουργός και το ζήτημα της οργάνωσης του ευρωπαϊκού χώρου άμυνας με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αεράμυνας, μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας. Μια πρόταση που έχει καταθέσει μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του.

Επομένως, είναι σημαντικά ζητήματα και πάντα γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο πρωθυπουργός αξιοποιεί τις ευκαιρίες για να θέσει τα εθνικά μας ζητήματα, να τονίσει τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και συνολικά να προωθήσει τις εθνικές θέσεις».

Στην ερώτηση της Χριστίνας Βίδου αν ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της χρήσης του ονόματος από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας και αν θα υπάρξει κάποια συνάντηση με τον κ. Μίτσκοσκι ανέφερε ότι «σίγουρα θα τεθεί το ζήτημα της παραβίασης των βασικών όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών από την γειτονική χώρα. Δεν έχω υπόψη μου κάποια προγραμματισμένη, κάποια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν ξέρω αν θα γίνει, αλλά πάντως σίγουρα δεν έχει προγραμματιστεί κάτι από την ελληνική πλευρά».

 

Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας απάντησε «με τον Ερντογάν επίσης δεν έχει προγραμματιστεί, αλλά δεν αποκλείω να γίνει. Ξέρετε, οι αντιπροσωπείες αυτές τις μέρες ζυμώνονται, συναντώνται.

Επομένως δεν αποκλείω, ιδίως και αύριο, που είναι κυρίως ημέρα της Συνόδου, να υπάρξει μια συνάντηση των δύο ηγετών, κάτι που ενδεχομένως είχε προαναγγελθεί στην τελευταία τους συνάντηση. Αν και η βασική συνάντηση και οι βασικές επαφές προγραμματίζεται να γίνουν τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ertnews.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα