Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠότε και σε ποιούς θα δοθεί το «κοινωνικό επίδομα» από την έκτακτη...

Πότε και σε ποιούς θα δοθεί το «κοινωνικό επίδομα» από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων

- Advertisement -

Συνταξιούχοι,άτομα με αναπηρία και σε άλλες ευάλωτες ομάδες θα λάβουν το επίδομα, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στα κέρδη των διυλιστηρίων «θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ειδικά σε συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση των συντάξεών τους λόγω προσωπικής διαφοράς.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μια πρώτη εκτίμηση αναφέρει ότι το ποσό μπορεί να φτάσει στα 300 εκατ. ευρώ.

Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Υπολογίζεται ότι όπως συμβαίνει συνήθως αυτό το έκτακτο επίδομα θα καταβληθεί στους δικαιούχους τα Χριστούγεννα.

Νωρίτερα, με ανακοίνωση του το ΥΠΟΙΚ είχε κάνει γνωστό πως τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους κατά τον μήνα Δεκέμβριο, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από την νέα αύξηση των συντάξεων από 1.1.2025, καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Όσον αφορά τους κοινωνικά ευάλωτους, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως το πιθανότερο σενάριο προβλέπει πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα αφορά, όπως και πέρσι τις εξής κατηγορίες:

 

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ. Πέρσι το Δεκέμβριο, δόθηκε μιάμιση μηνιαία δόση.
Οι δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ και οι δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ. Πέρσι έλαβαν εφάπαξ επίδομα 200 ευρώ.
Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Πέρσι έλαβαν 50% επιπλέον της μηνιαίας δόσης. Έτσι, όποιο νοικοκυριό εισέπραττε 200 ευρώ/μήνα, εισέπραξε το Δεκέμβριο επιπλέον 100 ευρώ.
Συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω των 10 ευρώ, που λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ. Έλαβαν πέρσι 100 ευρώ, πέραν της συντάξεως τους.
Ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ. Έλαβαν πέρσι επιπλέον 100 ευρώ.

cnn.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα