Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠρόταση δυσπιστίας: Στο ''κόκκινο'' η πολιτική αντιπαράθεση

Πρόταση δυσπιστίας: Στο ”κόκκινο” η πολιτική αντιπαράθεση

- Advertisement -

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία παρουσία των κομμάτων η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, με το θερμόμετρο να «βαράει» κόκκινο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμάται ότι θα επιστρατεύσει για την «μονομαχία» με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο την υπόθεση Καλογρίτσα, όσο και την «αμαρτωλή» σχέση ΣΥΡΙΖΑ με την ΑΔΑΕ, ενώ θα τονίσει την ανάγκη η χώρα να διατηρηθεί στην τροχιά της σταθερότητας που έχει επιτύχει η κυβέρνηση της ΝΔ την τελευταία τετραετία.

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να πάρει και πρώτος τον λόγο από το βήμα της Βουλής, λόγω της διαδικασίας -καθώς εκείνο είναι που κατέθεσε την πρόταση μομφής, αναμένεται να εξαπολύσει σκληρή επίθεση -προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη- για το θέμα των επισυνδέσεων με βάση το πόρισμα της ΑΔΑΕ, που επιβεβαιώνει την παρακολούθηση τουλάχιστον έξι ονομάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά άλλωστε ότι «μετά από έξι μήνες θεσμικής αντιμετώπισης του σκανδάλου των υποκλοπών θα έχουμε κορύφωση με το υπέρτατο θεσμικό όπλο, λίγους μήνες πριν τις εκλογές».

Λίγα λεπτά μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης – από τη Λότζια όπου βρισκόταν – απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά:

Αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ αλλών:

«Τον προκαλώ πολύ καιρό να το κάνει. Είναι μια ευκαιρία όχι μόνο να επιβεβαιώσουμε την συνοχή της κοινοβουλευτικής μας ομάδας αλλά να συγκρίνουμε πεπραγμένα 4ετίας».

Δεν επιδιώκω την σύγκρουση αλλά την σύγκριση. Δεν έχει προτάσεις για το μέλλον της χώρας αλλά και κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μιλήσει για το παρελθόν… Την Παρασκευή θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και μέχρι να προκηρύξουμε τις εκλογές θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η διαδικασία που προβλέπεται

Όπως είπε ο κ. Τασούλας, σύμφωνα με το άρθρο 142, την πρόταση πρέπει να υπογράψουν 60 βουλευτές, ενώ την έχει υπογράψει ήδη ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει το άρθρο 84 παράγραφος 2 του Συντάγματος, «η Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση».

Στην παράγραφο 4 του ιδίου άρθρου σημειώνεται πως «η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της».

Στην παράγραφο 5 αναφέρεται με σαφήνεια ότι «η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση».

Στην παράγραφο 6 υπογραμμίζεται ότι «πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Στην παράγραφο 7 τονίζεται πως «κατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής»

Παράλληλα με το Σύνταγμα, η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας ορίζεται και σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Βάσει αυτού, η Ολομέλεια μπορεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας.

H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από το ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στον Πρόεδρο, σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής. Η πρόταση γίνεται δεκτή εάν υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές.

Υπογραμμίζεται πως το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισκεφθεί και πάλι την ΑΔΑΕ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής, από τον οποίο παρέλαβε τον απόρρητο φάκελο με την επιβεβαίωση των παρακολουθήσεων. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, απέστειλε την ίδια επιστολή στους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και στον πρωθυπουργό.

Οι φήμες οργίαζαν κιόλας από το βράδυ της Τρίτης, όπου ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης είτε κατά του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα