Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠλεύρης: Το καλοκαίρι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα

Πλεύρης: Το καλοκαίρι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα

Συνέντευξη στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου παραχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

“Αυτή τη στιγμή η πανδημία στην Ευρώπη είναι σε ύφεση και έχουμε μια αποκλιμάκωση σε όλους τους δείκτες και στους σκληρούς δείκτες. Δυστυχώς έχουμε δεκάδες ανθρώπους που πεθαίνουν αλλά και εκεί βλέπουμε σιγά-σιγά μια αποκλιμάκωση. Πρώτα ξεκινά η ύφεση, γίνεται η αποσυμφόρηση των διασωληνωμένων – ήδη είμαστε στους 200 διασωληνωμένους λιγότερους από ότι ήμασταν πριν από 1,5 μήνα και μετά έρχεται ο δείκτης των θανάτων” ανέφερε.

“Αρχίζουν τα νοσοκομεία να επανέρχονται σε κανονική λειτουργία, σήμερα το Παίδων Πεντέλης αποδίδεται στην πλήρη κανονική του λειτουργία, ενώ αντίστοιχα και άλλα νοσοκομεία όπως το Σισμανόγλειο, που είχαν διατεθεί αποκλειστικά για Covid περιστατικά μέσα στις επόμενες ημέρες θα λειτουργούν όπως και πριν την κλιμάκωση της πανδημίας” σημείωσε.

“Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δοθεί λάθος μήνυμα. Πράγματι έχουμε μία μετάλλαξη η οποία στα χαρακτηριστικά της είναι πιο ήπια από τη «Δέλτα», αλλά δεν είναι γρίπη, δεν είναι κρυολόγημα. Η «Δέλτα» έχει υποχωρήσει πλήρως και αυτό είναι πολύ θετικό γιατί οι μεγάλοι αριθμοί στους διασωληνωμένους και στους θανάτους το διάστημα Νοεμβρίου- Ιανουαρίου, οφείλονταν στο κύμα της «Δέλτα». Ακόμα και σήμερα νοσηλεύονται ασθενείς με «Δέλτα». Γι’ αυτό και ο δείκτης των θανάτων, αν και έχει φθίνουσα πορεία, παραμένει υψηλός. Η «Όμικρον» βέβαια είναι επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας, μεγάλης ηλικίας” επεσήμανε.
Πλεύρης: Το καλοκαίρι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα
“Πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, οι εμβολιασμένοι και με την ενισχυτική δόση, στην πραγματικότητα θα είναι πολύ κοντά κανονικότητα, εφόσον συνεχιστεί η πορεία που βλέπουμε στα μαθηματικά μοντέλα, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε και σημαντική εμβολιαστική κάλυψη. Έχουμε φτάσει στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και αυτό επιτεύχθηκε και με μέτρα υποχρεωτικότητας, τα οποία είχαν πολιτικό κόστος και για τον Υπουργό και για την Κυβέρνηση, υπό την έννοια ότι δεν είναι ευχάριστο να λες σε έναν άνθρωπο ότι θα πληρώνει διοικητικό πρόστιμο.. Έχουμε 84% εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων και πολύς κόσμος έχει νοσήσει, άρα βλέπουμε μία φθίνουσα πορεία” δήλωσε ο υπουργός.

“Έχει μείνει η μάσκα που θεωρώ ότι είναι ένας ήπιος περιορισμός και ήδη η Επιτροπή το συζητάει να αρθεί στους εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ορθώς και κατά τη δική μου εκτίμηση δεν έχει γίνει ακόμα, επειδή έχουμε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και δεν θέλαμε να δοθεί λάθος μήνυμα. Θα υπάρχει μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, που θεωρούμε ότι είναι ένας ήπιος περιορισμός και η Επιτροπή θα κρίνει πόσο πρέπει να υπάρχει” πρόσθεσε.

“Όλα τα πρωτόκολλα που έρχονται και από το Υπουργείο Τουρισμού είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα. Εκεί που ανοίγει μια κουβέντα, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι οι περιορισμοί που θα υπάρχουν στους ανεμβολίαστους. Εμείς, ως χώρα, πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνουν αυτοί οι περιορισμοί σε όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιάζονται. Όσον αφορά τα τεστ, το αμέσως προσεχές διάστημα συνολικά η Ευρώπη θα αλλάξει την πολιτική της και τα τεστ θα είναι πιο στοχευμένα” σχολίασε.

“Αναφορικά με την καραντίνα, έχουμε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, το οποίο ακολουθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Κύματα κάνει η πανδημία και φαίνεται ότι μπαίνουμε σιγά–σιγά στην ύφεση. Η ζωή μας θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα και αυτό είναι σημαντικό και για τον τουρισμό” κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα