Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης: Απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρόβειας

Μητσοτάκης: Απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρόβειας

.

Ως το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί Ελληνικά νοικοκυριά, χαρακτήρισε την ακρίβεια κατά την σχετική συζήτηση στην Βουλή ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης
κάνοντας λόγο για ένα δύσκολο στοίχημα που χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, ρεαλισμό και γνώση της πραγματικότητας για να κερδηθεί.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο συμφώνησε με την διεξαγωγή της σημερνής συζήτησης, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που κυριαρχεί στην καθημερινότητα των πολιτών, επισημαίνοντας πως αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Ακόμα επισήμανε ότι η σημερινή συζήτηση αποτελεί μια ευκαιρία αντιπαράθεσης βάσει στοιχείων και αριθμών, προκειμένου οι πολίτες “να μάθουν την αλήθεια, τη μακροοικονομική αλήθεια, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική από αυτό το οποίο αισθάνονται οι ίδιοι. Να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες οι οποίες εκδηλώνονται στη χώρα μας. Να πληροφορηθούν για τα αναχώματα τα οποία έχουμε υψώσει απέναντι στον πληθωρισμό και να μάθουν βέβαια και τις θέσεις όλων των κομμάτων για το σύνθετο αυτό πρόβλημα, πάντα στο πλαίσιο της συνολικής πορείας της εθνικής οικονομίας.”

Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης τόνισε από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση προέκυψαν οι ανατιμήσεις στο ρεύμα στο φυσικό αέριο που σφράγισαν εξαρχής την δεύτερη θητεία της κυβέρνησης, η οποία μπόρεσε μέσω μιας αρκετά τολμηρής πολιτικής να τις αναχαιτίσει, καθώς “Σήμερα οι τιμές του ρεύματος έχουν επανέλθει ουσιαστικά στα προ κρίσης επίπεδα, με αποτέλεσμα να έχει μετριαστεί ουσιαστικά η κριτική την οποία μας ασκούσαν πολίτες αλλά και επιχειρήσεις για τις τιμές του ρεύματος. Όμως η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα επιμένει ειδικά στον πληθωρισμό των τροφίμων. Μιλάμε λοιπόν για ένα δύσκολο στοίχημα, το οποίο για να κερδηθεί χρειάζεται και χρόνο και συστηματική προσπάθεια, αλλά πριν απ’ όλα χρειάζεται ρεαλισμό και γνώση της πραγματικότητας”.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι “εδώ και πολλούς μήνες εφαρμόζουμε μια πολιτική με στοχευμένα μέτρα για την ανακούφιση των ευάλωτων, αλλά και το χτύπημα της αισχροκέρδειας. Κυρίως όμως γίνεται πράξη η μόνη ριζική και μόνιμη απάντηση στο επίμονο πρόβλημα των ανατιμήσεων και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, σε συντάξεις και σε εκείνα τα επιδόματα, επιμένω, τα οποία στοχεύουν στη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Αυξήσεις οι οποίες προφανώς είναι μόνιμες και θα εξακολουθούν να υφίστανται και μετά το πέρασμα του πληθωρισμού. Δεν είμαι εδώ για να εξωραΐσω καμία κατάσταση, αλλά θα είναι καλό, τουλάχιστον σε αυτήν την αίθουσα, να συμφωνήσουμε ως προς τα βασικά στοιχεία της πορείας του πληθωρισμού τα τελευταία τρία χρόνια και τη σύγκριση της με τα αντίστοιχα στοιχεία της Ευρωζώνης”.

Παράλληλα τόνισε πως το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα πρόβλημα το οποίο δέχονται και τα υπόλοιπα 26 κράτη της Ευρώπης και τα υπόλοιπα 19 μέλη της Ευρωζώνης, ενώ στάθηκε και στην επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν, κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να μπει φρένο στις κερδοσκοπικές τακτικές των εταιρειών που δεν συνδέονται μόνο με τα ευρωπαϊκά κόστη. “Οι κολοσσοί του εμπορίου δεν μπορούν και δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς ως προς τον εφοδιασμό του λιανεμπορίου ώστε να κρατούν ουσιαστικά ψηλά τις τιμές σε χώρες όπου μπορεί να έχουν υψηλά μερίδια αγοράς ούτε και να τις μειώνουν εκεί που θέλουν για να αποκτήσουν για να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση», εξήγησε και πρόσθεσε πως: για να το πω διαφορετικά, δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με τόσο μεγάλες διαφορές τιμής στο Παρίσι, στην Αθήνα, στο Άμστερνταμ ή στη Σόφια”.

Κατόπιν ανέφερε πως πρόκειται για μία κερδοσκοπική τακτική που δεν συνδέεται μόνο με τα μεταφορικά κόστη και γι’ αυτό και απαιτεί μια ευρωπαϊκή απάντηση “Κατακερματίζει στην πράξη την ενιαία αγορά, τραυματίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Σε αυτές λοιπόν τις πρακτικές πρακτικές πολλών ετών δεκαετιών θα έλεγα, η Ένωση οφείλει να αντιτάξει μία επικαιροποιημένη πολιτική αυστηρών κανόνων”. Τέλος ισχυρίστηκε πως, “αντιδρούμε τώρα γιατί θεωρούμε ότι αυτός ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά και γιατί τώρα έχουμε ευρωεκλογές και πρέπει να καταγράφει το θέμα ως μία Ευρωπαΐκή προτεραιότητα”.

Πηγή:ertnews.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα