Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜενδώνη: Τα γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο πρέπει να επιστρέψουν στον...

Μενδώνη: Τα γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο τους

- Advertisement -

Στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της χθεσινής προγραμματισμένης συνάντησης εργασίας στο Λονδίνο, αναφέρθηκε από το Ηράκλειο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Όπως μεταδίδει το creta24.gr η υπουργός σημείωσε αρχικά: «Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός πήρε πάνω του, στο ανώτατο δηλαδή επίπεδο, το θέμα της διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα. Αυτό το οποίο εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν το εθνικό αίτημα της χώρας μας για την ανάγκη επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα», ανέφερε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους και συνέχισε:

«Ο Παρθενώνας είναι ένα «χάσκον» μνημείο αυτή τη στιγμή, επομένως αυτό το οποίο εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός είναι ότι ηθικά και αξιακά τα συγκεκριμένα γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ως προϊόν κλοπής από την πλευρά του λόρδου Έλγιν, θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα και να επανενωθούν».

Η ίδια μίλησε για ένα διαρκές αίτημα της χώρας, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα , με το δεδομένο της κλοπής, δεν μπορεί να αποδεχθεί νομή, κατοχή και κυριότητα στη Βρετανική πλευρά».

Η κα Μενδώνη δήλωσε αισιόδοξη για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. «Θα έρθει η στιγμή τα γλυπτά να επιστρέψουν τον γενέθλιο τόπο τους. Αν δεν το πιστεύαμε αυτό δεν θα κινούμεθα έτσι όπως κινούμεθα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφορικά με τα δημοσιεύματα περί ανταλλαγής των γλυπτών με άλλες αρχαιότητες η υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ανταλλαγή και δήλωσε: «Από τη στιγμή που η Βρετανική πλευρά επιστρέψει εκεί που ανήκουν, άρα στην Ελλάδα, τα γλυπτά του Παρθενώνα, σε μια χειρονομία καλής θελήσεως η Ελληνική πλευρά θα φροντίσει να φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο αρχαιότητες σημαντικές από την δική μας επικράτεια. Να φιλοξενούνται στα πλαίσια περιοδικών εκθέσεων. Αλλά αυτά όλα είναι θέματα συνομιλιών που θα συνεχιστούν».

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα