Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕυρωβαρόμετρο: Το 64% των νέων προτίθεται να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές

Ευρωβαρόμετρο: Το 64% των νέων προτίθεται να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές

Την πρόθεση του να ψηφήσει στις προσέχεις Ευρωεκλογές δηλώνει το 64% των νέων δηλώνει την πρόθεσή του να ψηφίσει σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την νεολαία και την δημοκρατία που δημοσίευσε Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη 14 Μαϊου.

Συγκεκριμένα το 64% των ερωτηθέντων νέων δήλωσε ότι συμμετείχε σε δραστηριότητες ενός ή περισσότερων οργανισμών τους τελευταίους 12 μήνες. Επιπλέον, το 48% ανέφερε ότι ανέλαβε δράση για να αλλάξει την κοινωνία υπογράφοντας μια αναφορά, συμμετέχοντας σε μια διαδήλωση ή στέλνοντας μια επιστολή σε έναν πολιτικό. Συγκεκριμένα, οι νέοι δραστηριοποιήθηκαν σε θέματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα (34%), την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον (33%), την υγεία και την ευημερία (29%) και τα ίσα δικαιώματα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή σεξουαλικότητας (29 %). Ωστόσο, ενώ το 38% δήλωσε ότι πιστεύει ότι η ψηφοφορία είναι η πιο αποτελεσματική ενέργεια για να ακουστεί η φωνή τους, περίπου το 19% είπε ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική και το 13% δεν ενδιαφέρεται να ψηφίσει.

Οι νέοι θεώρησαν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα τούς προετοίμασε καλά για ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Για παράδειγμα, το 73% δήλωσε ότι η εκπαίδευσή του τους παρείχε τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για τον εντοπισμό της παραπληροφόρησης. Το 72% δήλωσε ότι η εκπαίδευσή τους τους έμαθε να φροντίζουν το περιβάλλον. Τέλος, η έρευνα έδειξε ότι οι νέοι συνεχίζουν να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική. Πάνω από το 43% συμμετείχε σε δραστηριότητα σε άλλη χώρα της ΕΕ. Τυπικά παραδείγματα αυτού περιλαμβάνουν σπουδές ή κατάρτιση (16%), εθελοντισμό (12%) ή εργασία (12%). Σχεδόν οι μισοί από τους νέους που ερωτήθηκαν (49%) δηλώνουν ότι γνωρίζουν τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρει το Erasmus +, το πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό. Επιπλέον, το 67% των νέων πιστεύει ότι η ΕΕ έχει αντίκτυπο, τουλάχιστον ως ένα βαθμό, στην καθημερινότητά τους, ενώ το 26% λέει ότι δεν έχει και το 7% δεν γνωρίζει.

Η έρευνα Eurobarometer Flash 545 «Νεολαία και δημοκρατία» διεξήχθη μεταξύ 3 Απριλίου και 12 Απριλίου 2024, με στόχο ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 26.189 νέων ηλικίας μεταξύ 15 και 30 ετών από τα 27 κράτη μέλη. Η έρευνα διεξήχθη μέσω ηλεκτρονικών συνεντεύξεων με τη βοήθεια υπολογιστή (CAWI). Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου θα αποτελέσουν τη βάση των εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την κληρονομιά του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας. Η Επιτροπή διόρισε έναν συντονιστή για τη νεολαία της ΕΕ και διοργανώνει έλεγχο για τη νεολαία στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας τον Απρίλιο του 2024, τόσο ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχινάς όσο και η Επίτροπος Iliana Ivanova φιλοξένησαν διαλόγους για την πολιτική για τη νεολαία. Η συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή, οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες και η συμμετοχή των πολιτών βρίσκονται στο επίκεντρο των προγραμμάτων Erasmus + και European Solidarity Corps.

Πηγή:ertnews.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα