Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονweatherΕπιστρέφει ο χειμώνας στην Ευρώπη – Πότε θα αλλάξει το σκηνικό και...

Επιστρέφει ο χειμώνας στην Ευρώπη – Πότε θα αλλάξει το σκηνικό και στην Ελλάδα

- Advertisement -

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό σε χώρες της δυτικής και της κεντρικής Ευρώπης έπειτα από την καλοκαιρία των Χριστουγέννων. Πολικό ψύχος και παγετός στη Βρετανία, καταιγίδες και χιόνια στην Ισπανία, αλλά και σφοδρές χιονοπτώσεις σε Αυστρία και Σλοβενία. Στην Ελλάδα, αναμένεται να δούμε χειμώνα από την Παρασκευή με έντονο κρύο, ενώ μέχρι και την Πέμπτη θα έχουμε αρκετές βροχές. .

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο μετεωρολόγος & Διευθυντής Ερευνών της Υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος μια κακοκαιρία που επηρεάζει ένα μεγάλο κομμάτι της .«Μέχρι την Πέμπτη θα έχουμε και αρκετές βροχές», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ  για το «κύμα» βαρυχειμωνιάς που έρχεται ανά την Ευρώπη.

Ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά, μεταξύ άλλων:

«Είχαμε και υψηλές θερμοκρασίες σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης και πολύ λίγα χιόνια. Πλέον έχουμε σε εξέλιξη μια κακοκαιρία που επηρεάζει ένα μεγάλο κομμάτι της δυτικής και της κεντρικής Ευρώπης.

Θα βρίσκεται αρκετά νότια μέχρι την Ισπανία και θα επηρεάσει ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης καθ’ όλη την εβδομάδα. Βέβαια μέχρι την Πέμπτη το ανατολικό τμήμα της Ευρώπης, κυρίως η Βαλκανική Ελλάδα, θα βρίσκεται στον θερμό τομέα.

(…) Υγρασία και πολλή και σκόνη θα έχουμε τις επόμενες ημέρες. Θα έχουμε και χιόνια μέχρι την Πέμπτη αλλά μόνο στα πολύ ορεινά και θα είναι χρήσιμα γιατί δεν έχουμε χιόνι στα ελληνικά βουνά, παρά σε ελάχιστα σημεία.

(…) Πολύ κρύο έχουμε στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, που είναι όμως απολύτως φυσιολογικό για την εποχή μας. Είναι κάτι που πρέπει να το βλέπουμε πιο συχνά και όχι να μας παραξενεύει.

Από την Παρασκευή θα αρχίσει να επηρεάζει αυτή η ψυχρή αέρια μάζα οριακά και τη χώρα μας. Θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία στη χώρα μας, όχι όμως δραματικά. Θα “πέσουμε” κοντά στα κανονικά και λίγο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Ψύχρα θα παρατηρηθεί από το Σαββατοκύριακο. Τώρα βρισκόμαστε αρκετά πάνω από τα κανονικά.

(…) Σε κάποιες πόλεις Δυτικής Μακεδονίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπου θα κάνει και αρκετό κρύο, χωρίς όμως κάποια ακραία συμπεριφορά του καιρού, θα πέσει κι άλλο η θερμοκρασία.

(…) Μέχρι την Πέμπτη θα έχουμε και αρκετές βροχές. Θέλει προσοχή γιατί ήδη στην Ήπειρο έχουν μεγάλα ύψη βροχής και θα πέσουν πολλές βροχές κυρίως στα δυτικά τις επόμενες ημέρες στα χαμηλότερα υψόμετρα.

Σιγά – σιγά αυτό θα αρχίσει να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, όπως κάποιες υπερχειλίσεις χειμάρρων που θέλουν παρακολούθηση.

Γενικά θα είναι εβδομάδα που θα έχει αρκετά φαινόμενα στη χώρα μας και με τη μεταβολή προς το πιο κρύο από το τέλος της εβδομάδας και μετά».

Πηγή: ΕΡΤ

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα