Μπορεί να βρισκόμαστε σχεδόν στα μέσα του Ιουνίου, ωστόσο, ο καιρός στη χώρα μας με τις συχνές βροχοπτώσεις θυμίζει περισσότερο φθινόπωρο και λιγότερο το κλασικό ελληνικό καλοκαίρι.
Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, ανέφερε πως αυτό θα είναι το μοτίβο του καιρού μέχρι το τέλος του μήνα.
«Ο Ιούνιος είθισται να είναι βροχερός στη χώρα μας. Ουσιαστικά έχει τη μεγαλύτερη καταιγιδοφόρο δραστηριότητα από όλους τους μήνες του χρόνου. Δεν είμαστε σε χειρότερο επίπεδο από άλλες χρονιές. Τόσο το 2015 όσο και το 2018 είχαμε βροχές τον Ιούνιο. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα μήνα που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, βροχές και καταιγίδες, ωστόσο, δεν είναι υποδηλωτικό του τι θα ακολουθήσει το υπόλοιπο καλοκαίρι», ανέφερε.
Όπως εξήγησε, η μέγιστη θερμοκρασία τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρα μας, έχει ανέβει κατά 1.0-1.5 βαθμούς Κελσίου , ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης που διανύουμε.
«Με εξαίρεση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου όπου είχαμε και φέτος χιόνια στη Αθήνα, ουσιαστικά δεν έκανε χειμώνα στη χώρα μας και αυτό αποτελει ένδειξη ότι κάτι έχει αλλάξει», σημείωσε.
Υπογράμμισε ,πάντως, πως ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί το φετινό καλοκαίρι λέγοντας: «Έχουμε μόνο μια γενική εικόνα για τις τάσεις. Ο Ιούνιος θα έχει αρκετές βροχές ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο φαίνεται ότι περιορίζεται η αστάθεια και η θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα είναι πάνω από τις κανονικές τιμές. Το ανησυχητικό που αποτελεί επίσης ένδειξη κλιματικής αλλαγής είναι οι περισσότερο θερμές θάλασσες στον Ατλαντικό και στη Δυτική Μεσόγειο».
Επίσης, προειδοποίησε ότι η παρατεταμένη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές.
«Είδαμε τι συνέβη το 2021 στη χώρα μας με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, και τις φωτιές στην Εύβοια. Πέρυσι, ήμασταν τυχεροί γιατί είχαμε ένα σχετικά ήπιο καλοκαίρι. Αν έχουμε όμως μια επανάληψη καταστάσεων, όπως για παράδειγμα στον Καναδά, θα ζήσουμε στο μέλλον σε όλη τη Μεσόγειο ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές που θα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή».