Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονweatherΧιονοκαταιγίδα: Το σπάνιο φαινόμενο που σαρώνει τη χώρα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Χιονοκαταιγίδα: Το σπάνιο φαινόμενο που σαρώνει τη χώρα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο, σφοδρότερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα», το οποίο έντυσε στα λευκά ολόκληρη τη χώρα.

Πυκνές είναι οι χιονοπτώσεις από το πρωί, ενώ την εμφάνισή του σε πολλές περιοχές έκανε το σπάνιο φαινόμενο των χιονοκαταιγίδων.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Δημήτρη Ζιακόπουλο, «οι χιονοκαταιγίδες, που ορισμένοι αποκαλούν χειμωνιάτικες καταιγίδες, είναι ασυνήθιστο είδος καταιγίδας (συμβαίνει μόνο λίγους μήνες του χρόνου) που αντί της βροχής συνοδεύεται από χιόνι».

Όπως σημειώνει, «η ένταση της χιονόπτωσης από έναν (χιονο)σωρειτομελανία είναι μεγαλύτερη από την ένταση της χιονόπτωσης που παράγεται από τα μελανοστρώματα ή τα παχιά υψιστρώματα. Έχει παρατηρηθεί χιονόστρωση ακόμα και ύψους 15 εκατοστών στη διάρκεια της ζωής μιας χιονοκαταιγίδας. Πάντως, θερμοδυναμικά, η χιονοκαταιγίδα δεν διαφέρει από τις άλλες καταιγίδες, εκτός από το γεγονός ότι οι κορυφές των σωρειτομελανιών δεν φθάνουν σε μεγάλο ύψος. Κατά τα άλλα, η βροντή μιας χιονοκαταιγίδας δεν ακούγεται από απόσταση μεγαλύτερη των 2 ή 3 χιλιομέτρων επειδή το χιόνι απορροφά τον ήχο της και τη νύχτα ο κεραυνός εμφανίζεται πιο φωτεινός λόγω της αντανάκλασης του φωτός από τις νιφάδες».

Το φαινόμενο των χιονοκαταιγίδων παρατηρήθηκε και στη Σκόπελο.

Το φαινόμενο είχε καταγραφεί και τον Ιανουάριο του 2019 στους Κούναβους Ηρακλείου. Στο βίντεο που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, διακρίνονται αστραπές κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα